
İlaç Endüstrisi İşverenler Sendikası (İEİS) Genel Sekreteri Savaş Malkoç, ilaç fiyatlandırma sistemindeki mevcut sorunların ilaç üretimini ve arz güvenliğini tehdit ettiğini belirterek, "Geçici çözümler yerine artık fiyat sisteminin kalıcı şekilde reforme edilmesi gerekiyor. Yoksa daha da sıkıntılı günler bizi bekliyor" dedi.
Türkiye'nin önde gelen 53 ulusal ve uluslararası ilaç firmasını temsil eden İEİS’in Genel Sekreteri Savaş Malkoç, sektörün artan ekonomik baskılar, yükselen maliyetler, ilaç kuru uygulamaları ve mevcut fiyatlandırma politikaları nedeniyle ciddi bir darboğaz yaşadığını vurguladı.
Malkoç, konuya ilişkin paylaşımında, "Tüm kamu kurum ve kuruluşlarımızla paylaştığımız üzere, ilaç fiyatlandırma mevzuatının sektörün görüşleri doğrultusunda güncellenmesi için acil önlemler alınmalı. Eğer bu süreç bu şekilde devam ederse ilaç arzında ciddi sıkıntılar yaşanabilir" dedi.
Fiyatlandırma politikaları sektörü zorluyor
Savaş Malkoç, ilaç sanayisinin uluslararası standartların ötesine geçen bir yapıya sahip olduğunu fakat ekonomik koşulların üretimi zorlaştırdığını ifade ederek, "Kredi maliyetlerindeki artış, hızla yükselen işgücü ve hammadde giderleri sektörümüzü büyük bir mali baskı altına alıyor. İşgücü maliyetleri yalnızca bu yıl %50 oranında artarken, sektörümüze tanınan kur artışı sadece %23,5 seviyesinde kaldı. Güncel euro kuru 40 TL’ye yaklaşırken, ilaç fiyatlandırmasında kullanılan kur sadece 21,67 TL seviyesinde bulunuyor. Bu durum ilaç üreticileri için büyük bir çıkmaz yaratıyor" dedi.
İlaç pazarının kutu bazında küçülmeye devam ettiğini belirten Malkoç, "Bu tablo, yerli üretimde ciddi bir arz krizinin yaklaşmakta olduğunun açık bir göstergesidir" ifadelerini kullandı.

Ar-Ge yatırımları ve küresel rekabet gücü tehlikede
Küresel ilaç sektörünün hızla değiştiğini ve Türkiye’nin bu rekabetçi ortamda güçlü kalabilmesi için Ar-Ge yatırımlarına daha fazla bütçe ayırması gerektiğini de belirten Malkoç, "Biyoteknolojik ve biyobenzer ilaçlardan genetik tedavilere kadar birçok alanda devrim niteliğinde gelişmeler yaşanıyor. Ancak mevcut fiyatlandırma politikası nedeniyle Türkiye’de bu yatırımlara ayrılan kaynaklar yetersiz kalıyor. Üretimdeki daralma derinleşirken, sektörde kalıcı çözümler bulunmazsa ilaç tedarik zincirinde kırılmalar yaşanabilir ve hastaların temel ilaçlara erişimi zorlaşabilir" değerlendirmesinde bulundu.
