İlk evini alacaklara yönelik uygun faizli konut kredisinde son durum ne?

Okuma Süresi: 2 Dakika
İlk evini alacaklara yönelik uygun faizli konut kredisinde son durum ne?
Doviz.com
04.10.2023 15:36

İlk kez ev sahibi olacaklar, OVP kapsamında verilmesi planlanan düşük faizli kredi kampanyasının detaylarını bekliyor. Peki, düşük faiz ile sunulması planlanan kredide son durum ne?

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu’nun (BDDK) ikinci evini alacak kişiler için kredileri sınırlandırması sonrasında ilk kez ev sahibi olmayı planlayan vatandaşların konut ediniminin kolaylaştırılması hedefleniyor.

İLGİLİ HABER BDDK duyurdu: Konut kredilerinde düzenlemeye gidildi BDDK, konut kredilerinde ve konut teminatlı kredilerde uygulanacak kredi değer oranlarında değişikliğe gitti.

Bu kapsamda, ilk kez ev sahibi olacaklara yönelik uygun kredi için çalışmalar da sürüyor. Bu kampanyaya yönelik ayrıntılar henüz netleşmezken, genel beklenti vadenin 15 yıla kadar uzayabileceği yönünde.

Öte yandan ilk kez ev sahibi olacaklara yönelik kredi kullanımında faizin yüzde 1,20’lere çekilmesi bekleniyor.

TÜGEM Başkan Yardımcısı Mustafa Hakan Özelmacıklı da katıldığı bir canlı yayında konuyla ilgili açıklamasında, "Kamu bankaları nezdinde 10 yıl değil, daha önceki bazı kampanyalarda olduğu gibi 180 ay vadeyle verileceğini düşünüyoruz" ifadelerini kullanmıştı.

Konut kredisi çalışmalarında son durum ne?

Orta Vadeli Program (OVP) kapsamında ilk evini alacakların destekleneceğini söyleyen Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, açıklamasında şunları kaydetmişti:

"OVP'de konut arzı konusunu daha fazla artırma, birinci konut edinimini daha güçlü şekilde teşvik etme mekanizmaları üzerinde durduk. DPT ve Dünya Bankası ile ortak çalışma yapmıştı. Tasarruf oranları artırıyor. Kamu olarak ilk konut edinimini destekleyici çerçeve içinde hareket edeceğiz."

İLGİLİ HABER Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz'dan ilk kez konut alacaklara yönelik destek sözü Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, konut arzının teşvik edileceğini belirterek, "İlk kez konut alacak olanlara finansal destek verilecek" dedi.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz’ın açıklamaları kapsamında, çalışmaların tamamlanmasını takiben konunun ekim ayı içerisinde Meclis'te görüşülmesi bekleniyor.

Kampanyanın nihai halinin belirlendikten sonra ise Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından duyurulacağı düşünülüyor.

Öte yandan yüzde 1,20 oranla vatandaşlara sunulması beklenen kampanyadan sadece ilk evini alacak kişilerin yararlanması hedefleniyor.

İLGİLİ HABER Ev sahipliği oranı düşüyor: 100 kişiden kaçı kendi konutunda yaşıyor? Tüm Girişimci Emlak Müşavirleri Derneği (TÜGEM) Başkanı Hakan Akdoğan, Türkiye'de ev sahipliği oranının yıllar itibarıyla düşüşünü sürdürdüğünü belirtti.
REKLAMI KAPAT X