İmalat aktivitesinde sınırlı yükseliş

Okuma Süresi: 2 Dakika
İmalat aktivitesinde sınırlı yükseliş
Doviz.com
02.09.2024 10:16

İstanbul Sanayi Odası (İSO) Türkiye İmalat Sanayi Satın Alma Yöneticileri Endeksi (PMI), ağustosta sınırlı yükselerek 47,8 değerini aldı, böylece endeks daralmanın sürdüğüne işaret etti.

İmalat sanayi satın alma yöneticileri endeksi (PMI) Ağustos ayında 47,8'e yükselerek imalat sektöründe daralmanın sınırlı olarak azalsa da devam ettiğine işaret etti.

Yılın üçüncü çeyrek döneminin yarısı geride kalırken talepteki zayıflık devam etti. Yeni siparişler Temmuz ayına kıyasla bir miktar iyileşse de hâlâ yüksek hızda azalmaya devam etti. Talebe paralel olarak üretim, istihdam ve satın alma faaliyetleri de geriledi.

Girdi stoklarında bir yılın en büyük düşüşü görülürken, girdi maliyetleri keskin bir şekilde artmaya devam etti ve imalatçılar nihai ürün fiyatlarını bir önceki aya kıyasla daha hızlı artırdı.

İstanbul Sanayi Odası (İSO) için S&P Global tarafından derlenen imalat PMI, Temmuz'da kaydedilen 47,2 seviyesinden 47,9'a yükselse de üst üste dördüncü ayda da büyüme ile daralmayı birbirinden ayıran 50'nin seviyesinin altında kaldı. Sektörün içinde bulunduğu koşullar nisandan bu yana zayıflamayı sürdürüyor.

Yeni siparişlerde daralma 14. ayda da sürdü

Yeni siparişlerdeki daralma zorlu piyasa koşulları nedeniyle ağustosta da devam etti. Yeni siparişler alt endeksi ağustosta 44,3'ten 46,7'ye yükselse de daralma 14. ayına girdi. Yeni ihracat siparişleri alt endeksi 47,5'den 50,5'e yükselerek Haziran 2023'ten bu yana ilk defa büyüme kaydetti.

İmalatçılar talepte devam eden zayıf koşullara paralel olarak üretim, istihdam ve satın alımları azalttı. Üretim alt endeksi Ağustos'ta 46,5'ten 46,2 seviyesine geriledi. Fiyat baskıları da üretimdeki yavaşlamayı kuvvetlendiren bir diğer unsur oldu ve Kasım 2022'den bu yana en belirgin yavaşlama kaydedildi.

İstihdam alt endeksi Ağustos'ta 48,2'den 48,6'ya yükselmesine karşılık istihdamda azalmanın devam ettiğini gösterdi.

Girdi maliyetleri, Temmuz ayına kıyasla daha düşük olsa da belirgin bir hızda artmaya devam etti. TL'deki zayıflık girdi fiyatlarının artmasına neden olan başlıca unsur olurken, hammadde ve lojistik maliyetlerinin de arttığı ifade edildi.

PMI verilerini değerlendiren S&P Global Ekonomi Direktörü Andrew Harker, "Türk imalatçıları, ihracata ilişkin bazı cesaret verici belirtilere rağmen ağustos ayında da yeni siparişlerde artışı sağlamakta zorlandı. Genel talep tablosundaki durgunluk üretim, istihdam ve satın alma faaliyetlerinin daha da azaltılmasına yol açarken, şirketler stok tutma konusunda da isteksizlik gösterdi" dedi.

Harker, "Ağustos ayında ihracatta görülen yeni toparlanmanın önümüzdeki aylarda güçleneceğini ve sektörün toparlanma dönemine geçmesine yardımcı olmak için daha kapsamlı hâle gelerek yayılacağını umuyoruz" dedi.

REKLAMI KAPAT X