İmalat Sektörü Yedi Yılın Rekorunu Kırdı

Okuma Süresi: 2 Dakika
İmalat Sektörü Yedi Yılın Rekorunu Kırdı
Doviz.com
01.02.2018 13:06

İstanbul Sanayi Odası ve IHS Markit tarafından Perşembe  günü yayımlanan ISO Türkiye Satın Alma Müdürleri Endeksi  ve İmalat Sanayi Raporu’na göre  “Ocak 2018’de 55,7 olarak gerçekleşen Satın Alma Müdürleri Endeksi  Türkiye imalat sektöründe belirgin bir iyileşmeye işaret ediyor. Toplam yeni siparişlerde Şubat 2011’den beri  gözlenen en yüksek düzeyde artış elde edilirken,  satın alma faaliyetleri yaklaşık son 7 yılın en güçlü artışını sergiledi.  “

Raporda ayrıca, “bir önceki ay 54,9 olarak ölçülen Satın Alma Müdürleri Endeksi,  güçlü talebin de etkisiyle, Ocak’ta 55,7’ye yükselerek Türk imalat sektörünün faaliyet koşullarında güçlü ve Mart 2011’den beri gözlenen en yüksek düzeyde iyileşme yaşandığını gösterdi.  İmalat üretimi Şubat 2011’den beri en yüksek artışı kaydetti.” İfadelerine yer verildi.

 

IHS Markit Ekonomisti Gabriella Dickens, İstanbul Sanayi Odası Türkiye İmalat PMI anket verileriyle ilgili değerlendirmesinde, “Türk imalat sektörünün faaliyet koşullarındaki iyileşme 2018 yılının başında önceki aya göre hızlandı ve güçlü düzeyde gerçekleşti. Güçlü talebin etkisiyle yeni siparişler ve satın alma faaliyetlerindeki büyüme hız kazandı. Böylece üretim yaklaşık son 7 yılın en yüksek düzeyinde kaydedildi.”dedi.

 

ISO’un raporuna göre, ankete katılan firmalar “üretim artışını genişleyen müşteri tabanına ve artan ürün kalitesine bağladılar ve istihdam artışının büyük ölçüde artan yeni iş hacmi ve yeni yatırımlardan kaynaklandığını belirttiler,” 

 

Endeks sonuçlarına göre, faaliyet koşullarının 2018 yılının başında belirgin bir şekilde iyileştiği sektörde,  büyüme hem iç hem de dış piyasalardan gelen talepteki artıştan kaynaklandı. TL’nin değer kaybı ve malzeme arzındaki yetersizlik maliyet baskılarını artırdı, firmalar maliyetlerdeki artışı büyük ölçüde müşterilerine yansıttılar

 

İstanbul Sanayi Odası Türkiye İmalat Satın Alma Yöneticileri Endeksi (PMI), imalat sanayinin kaydettiği performansı sergilemek amacıyla tasarlanmış tek rakamlı, bileşik performans göstergesidir. 50,0 ‘nin üzerinde ölçülen tüm veriler sektörde genel anlamda iyileşmeye işaret etmektedir.   

REKLAMI KAPAT X