İmalat Sektöründe Büyüme Hızı Yavaşladı

Okuma Süresi: 3 Dakika
İmalat Sektöründe Büyüme Hızı Yavaşladı
Doviz.com
02.04.2018 11:15

İstanbul Sanayi Odası (İSO) ve IHS Markit’in verileriyle oluşturulan Türkiye Satın Alma Müdürleri endeksi (PMI) İmalat sanayi Raporu Pazartesi günü yayımlandı.  Rapora göre Türkiye’de imalat sektöründe faaliyet koşulları Mart ayında da iyileşmeye devam etti. 

 

Bir önceki ay 55,6 olan Satın Alma Müdürleri endeksi (PMI), Mart ayında 51,8’e geriledi.  Anket verileri, gerilemeye rağmen Türkiye imalat sektörünün faaliyet koşullarının daha da iyileştiğine işaret etti.  Mart ayında sektörün büyüme hızı bir önceki aya göre yavaşlamakla birlikte  uzun dönemli büyüme trendinin üzerinde seyretti. 

 

Rapora göre toplam yeni sipariş hacmindeki genişlemenin devam etmesi üretim ve istihdam artışının sürdürülmesini sağladı  Mart 2018 itibariyle, üretim ve istihdam 14. ayda  kesintisiz olarak artmaya devam etti.  Anekdotlara dayalı  bilgilere göre yeni siparişlerdeki artış ürün çeşitlendirmesiyle güçlenen müşteri taleplerinden kaynaklandı. Kapasite artışı sayesinde firmaların birikmiş işleri azalmaya devam etti. 

 

Üretim Endeksi

“Üretiminiz bir ay öncesine göre nasıl değişti?”, şeklindeki anket sorusuna, firmaların bir kısmı bu artışın daha yüksek talep, yeni yatırımlar ve yeni iş alanlarına planlanmış genişlemelerden kaynaklandığını belirtti. Ancak üretimdeki büyüme hızı yavaşlama kaydetti.

 

İstihdam Endeksi

“Firmanızda çalışan sayısı bir ay öncesine göre nasıl değişti?”, şeklindeki anket sorusuna verilen cevaplar, Türk imalatçılarının istihdam düzeyini Mart’ta artırdıklarına işaret etti. Artış önceki aya kıyasla daha düşük oranda gerçekleşti. Yeni siparişlerdeki yükselişi karşılamak amacıyla imalatçıların üst üste on dördüncü ay olacak şekilde istihdam genişlettikleri gözlendi.

 

Fiyatlar

Artan girdi maliyetleri imalat sektöründeki ortalama satış fiyatlarının yükselmesine neden oldu. Döviz kurlarındaki yükselmeye paralel olarak artan maliyet yükünün etkisiyle nihai ürün fiyatları enflasyonu yükseldi

 

Satın Alma Faaliyetleri

Bir önceki aya göre yavaşlamasına rağmen  Mart ayında da imalatçıların satın alma faaliyetleri artmaya devam etti.  Şubat ayında olduğu gibi Mart’ta da üretim öncesi stoklar yatay seyretti. Döviz kurundaki olumsuz gelişmeler ham madde fiyatlarının yükselmesine neden oldu. Bunun yansıması olarak, firmaların maliyet yükleri artmaya devam etti. Böylece Türk imalat sektörünün nihai ürün fiyatları daha yüksek oranda artış gösterdi.

 

İstanbul Sanayi Odası Türkiye İmalat PMI anket verileri hakkında değerlendirmede bulunan IHS Markit Ekonomisti Gabriella Dickens, “Önceki aya kıyasla daha yavaşlamakla birlikte Türk imalat sektörünün faaliyet koşulları Mart’ta iyileşmeye devam etti. Üretim hacmi, yeni siparişler ve istihdamdaki artışlar büyümenin devam etmesinde etkili oldu.”

 

İmalat sanayinin performansını ölçmek amacıyla tasarlanan İstanbul Sanayi Odası Türkiye İmalat Satın Alma Yöneticileri Endeksi (PMI), bileşik performans göstergesi olup,  manşet gösterge; yeni siparişler, fabrika çıkışları, istihdam, tedarikçilerin teslim süresi ve satın alma stokları gibi göstergelerden elde edilir. 50,0 ‘nin üzerinde ölçülen tüm endeks değerleri sektörde genel anlamda iyileşmeye işaret eder.  

REKLAMI KAPAT X