
Almanya'da fabrika siparişleri, Aralık 2024’te büyük siparişlerin etkisiyle güçlü bir artış kaydederken, Ocak 2025'te yüzde 7'lik keskin bir düşüş yaşandı. Federal İstatistik Ofisi (Destatis) verilerine göre, ülkede imal edilen ürünlere yönelik siparişler aylık bazda son 12 ayın en sert düşüşünü kaydederken, yıllık bazda da yüzde 2,6 geriledi.
Fabrika siparişlerine dair piyasa beklentisi aylık bazda yüzde 2,8’lik bir azalma yönündeydi ancak gerçekleşen düşüş bu tahminin oldukça üzerinde oldu.
Aralık 2024’te yüzde 6,9 olarak açıklanan fabrika siparişleri yüzde 5,9 olarak revize edilirken, Ocak ayındaki düşüş, büyük siparişlerin etkisiyle Aralık 2024’te yaşanan yüzde 5,9’luk artışın ardından geldi.
Yurt içi siparişler yüzde 13,2, yabancı siparişler ise yüzde 2,3 oranında azaldı. Ayrıca, Avro Bölgesi'nden gelen yeni siparişler yüzde 2,5, Avro Bölgesi dışından gelen siparişler yüzde 2,3 geriledi.
Ocak ayında ara malı üreticilerinin siparişleri yüzde 1,4, tüketici malı üreticilerinin siparişleri yüzde 2 oranında düşerken, sermaye mallarına olan talep yüzde 11’lik keskin bir gerileme gösterdi.
Makine mühendisliği siparişlerinde yüzde 10,7, uçak, gemi, tren ve askeri araç üretimi gibi diğer büyük ölçekli siparişlerde ise yüzde 17,6’lık bir azalma kaydedildi.
Destatis, bir önceki ay bu alanlarda büyük siparişlerin yoğunluk kazandığını ve bu nedenle Ocak 2025’te belirgin bir düşüş görüldüğünü aktardı.
Büyük siparişler hariç tutulduğunda, toplam siparişler ocakta yüzde 2,7 oranında azaldı.
Talepte Kalıcı Bir Toparlanma Sinyali Yok
Almanya Ekonomi ve İklim Koruma Bakanlığı, daha az dalgalanma içeren üç aylık kıyaslamalarda da imalat sektöründe gelen siparişlerin yüzde 2,4 gerilediğini belirtti.
Yurt içi siparişlerde yüzde 5,8’lik artış yaşanırken, yurt dışı siparişlerde yüzde 7,3’lük keskin bir düşüşle bu artış dengelendi.
Bakanlık, “İmalat sektöründe talepte kalıcı bir toparlanma olduğuna dair herhangi bir işaret bulunmamaktadır.
Ifo ve S&P Global’in duyarlılık göstergelerindeki beklentiler son zamanlarda bir miktar toparlanmış olsa da düşük bir seviyededir. Önümüzdeki yıllardaki ekonomik politika çerçevesine ilişkin belirsizlik de sermaye malları üreticilerinin yurt içi siparişlerinde son dönemde yaşanan düşüşte rol oynamış olabilir.” açıklamasını yaptı.
Hauck Aufhauser Lampe Privatbank Başekonomisti Alexander Krüger, Ocak ayında siparişlerdeki sert düşüşün hayal kırıklığı yarattığını dile getirerek sanayi sektöründeki gerilemenin sona ereceğine dair bir umut olduğunu belirtti.
Yeni hükümetin kurulmasının beklendiğini hatırlatarak, “ABD’nin yüksek gümrük tarifeleri ilk etapta olumsuz bir etki yaratacak ve tedarik zincirlerinin yeniden düzenlenmesi gerekecek.” değerlendirmesini yaptı.
Alman ekonomisi, bölgedeki diğer ülkelerle kıyaslandığında imalat sektörünün daha büyük bir rol oynaması nedeniyle kırılganlığını koruyor. 2024 yılı boyunca ekonomi yüzde 0,2 küçülürken, 2023’te de yüzde 0,3’lük bir daralma kaydedilmişti.
Çin ile artan rekabet ve yapısal sorunların ekonomiyi baskılaması nedeniyle Almanya, arka arkaya ikinci yıl küçülme yaşadı.
Bundesbank’ın 24 Şubat’ta yayımladığı ekonomik raporda, kurulacak koalisyon hükümetinin ekonomik zorluklarla karşı karşıya kalacağına işaret edilerek, “Temel eğilim açısından Alman ekonomisi, durgunluk içinde sıkışıp kalmaya devam ediyor.” ifadesine yer verildi.