Uluslararası Para Fonu (IMF) çarşamba günü, enflasyon ve azalan döviz rezervlerinin vurduğu Bangladeş için 4,5 milyar dolarlık bir destek programını onaylayarak, Bangladeş'i kurtarma paketi alan üçüncü Güney Asya ülkesi yaptı.
IMF konuyla ilgili, Genişletilmiş Kredi Kolaylığı (ECF) ve Genişletilmiş Fon Kolaylığı'ndan (EFF) yaklaşık 3,2 milyar dolar, yeni Esneklik ve Sürdürülebilirlik Kolaylığı'ndan (RSF) ise yaklaşık 1,3 milyar dolar olmak üzere, 4,5 milyar dolarlık bir destek programını onayladığını açıkladı.
Kredi kuruluşu yaptığı açıklamada "Kurtarma paketinin temel hedefi, makroekonomik istikrarı ve kırılgan ekonomiyi korurken; güçlü, kapsayıcı ve yeşil büyümeyi desteklemektir." dedi.
IMF ayrıca, Bangladeş'in büyümeyi teşvik etmek için enflasyonu kontrol altına alacak ve mali sektörü güçlendirecek tedbirleri içeren bir program hazırladığını söyledi.
Bangladeş ise, Pakistan ve Sri Lanka'dan sonra bu yıl IMF ile kredi için anlaşmaya varan üçüncü Güney Asya ülkesi oldu.
Bangladeş, 416 milyar dolar değerindeki ekonomisiyle, yıllardır dünyanın en hızlı büyüyen ekonomilerinden biri olmasına karşın, Rusya'nın Ukrayna'yı işgaliyle yükselen enerji ve gıda fiyatlarının da etkisiyle cari açığı büyüdü.
Bangladeş ekonomisinin ihracatta en büyük paya sahip sektörlerinden biri olan hazır giyim sektörü ise, Walmart gibi büyük müşterilerinin fazla stoklarla boğuşması nedeniyle daralma yaşadı.
Merkez Bankası verilerine göre Bangladeş'in döviz rezervleri bir yıl önceki 46,49 milyar dolardan 2 Kasım tarihi itibarıyla 35,74 milyar dolara geriledi.
IMF konuyla ilgili, "Ülkede, makroekonomik istikrara yönelik tehditlerin yanında, uzun süredir devam eden yapısal sorunların da ele alınması gerekiyor." dedi.