IMF'den Euro Bölgesi’ne yönelik 'belirsizlik' uyarısı

Okuma Süresi: 2 Dakika
IMF'den Euro Bölgesi’ne yönelik 'belirsizlik' uyarısı
Doviz.com
16.06.2023 09:46

IMF Başkanı Georgieva, Euro Bölgesi'nde büyüme için aşağı yönlü, enflasyon için yukarı yönlü risklerin devam ettiğini ve belirsizliğin yüksek seyrettiğini söyledi.

Uluslararası Para Fonu (IMF) Başkanı Kristalina Georgieva, Lüksemburg'da gerçekleştirilen toplantının ardından basın açıklamasında bulundu.

Euro Bölgesi ekonomisinin Rusya-Ukrayna savaşıyla birlikte büyük ticaret kaybı yaşamasına rağmen dayanıklılık gösterdiğine işaret eden Georgieva, Euro Bölgesi ekonomisinin 2023'ün başlarında hafif bir teknik resesyona girdiğini ve ekonomik aktivitenin ancak kademeli olarak toparlanacağını anlattı.

İLGİLİ HABER Euro Bölgesi ekonomisi teknik resesyona girdi Euro Bölgesi ekonomisi, geçtiğimiz yılın son çeyreğinde daralmasının ardından 2023 yılının ilk çeyreğinde de hafif daralarak teknik resesyona girdi.

Georgieva, enflasyonun tarihi yüksek seviyelerden gerilemeye başladığını, ancak halen hedefin çok üzerinde olduğunu da belirtti.

"Euro Bölgesi'nde riskler büyüme için aşağı yönlü ve enflasyon için yukarı yönlü olduğundan belirsizlik yüksek seyretmeye devam ediyor." diyen Georgieva, yakın vadeli politika önceliğinin finansal istikrarı korurken enflasyonu hedefe indirmek olduğunu vurguladı.

İLGİLİ HABER Euro Bölgesi'nde enflasyon nisanda beklentilere paralel geldi Euro Bölgesi'nde enflasyon, nisan ayında yıllık bazda yüzde 7 ile beklentilere paralel bir yükseliş kaydetti.

Georgieva, enflasyon beklentilerini aşağıda tutmak için sıkı para politikalarının devam etmesinin önemine işaret ederek ayrıca şunları aktardı:

"Mevcut ekonomik koşullar, 2023-2024 döneminde genel talebi düşürecek, faiz oranları üzerindeki yukarı yönlü baskıyı azaltacak ve böylece finansal piyasa aksamaları riskini azaltmaya yardımcı olacak sıkı bir maliye politikası duruşunu gerektiriyor.

Finansal istikrar tarafında, bankacılık sistemi toplamda dayanıklı görünse de finansal koşullardaki sıkılaşma kırılganlıkları açığa çıkarabilir. Denetim otoriteleri, gayrimenkulle ilgili olanlar da dahil olmak üzere bankaların faiz oranı, fonlama, likidite ve kredi risklerine maruz kalma durumlarını değerlendirmeye devam etmelidir."

İLGİLİ HABER Avrupa Merkez Bankası (ECB) faiz kararını açıkladı! ECB, para politikası toplantısının ardından haziran ayına yönelik faiz kararını açıkladı.
REKLAMI KAPAT X