IMF'den Fed'e faiz artışlarına devam çağrısı

Okuma Süresi: 2 Dakika
IMF'den Fed'e faiz artışlarına devam çağrısı
Doviz.com
05.01.2023 16:45

IMF'den Gita Gopinath, ABD enflasyonunun henüz zirveye ulaşmadığı konusunda uyarıda bulunarak Fed'i faiz artışlarına devam etmeye çağırdı.

IMF Genel Müdür Yardımcısı Gita Gopinath, Fed'in artan fiyatlarla mücadelede zafer ilan etmesi için çok erken olduğunu söyledi.

Gopinath, Fed'in ücretlerde ve gıda ya da enerji ile ilgili olmayan sektörlerde enflasyonda çok kesin ya da kalıcı bir düşüş görülene kadar kısıtlayıcı para politikasını sürdürmesinin önemli olduğunu aktardı.

Gopinath, katıldığı bir programda konuyla ilgili "İş gücü piyasasındaki göstergelere ve hizmet enflasyonu gibi enflasyonun çok yapışkan bileşenlerine bakarsanız, enflasyon konusunda henüz zirveyi görmediğimizi düşünüyorum." dedi.

Bu yorumlar, iş gücü piyasasındaki eksikliklerin ve işverenlerin normalden daha yüksek ücret artışları yapmaları yönündeki baskının bir göstergesi olarak yakından izlenen açık işlerin kasım ayında ABD'de yalnızca ılımlı bir düşüş gösterdiğini ortaya koyan çarşamba günkü verilerin ardından geldi.

Fed'in çarşamba günü yayınlanan 13-14 Aralık tarihli politika toplantısı tutanakları ise yetkililerin merkez bankasının artık fiyat baskılarıyla mücadelesini ekonomiyi çok fazla yavaşlatma riskleriyle dengelemesi gerektiği konusunda hemfikir olduklarını göstermişti.

Ekim ayında IMF ise Ukrayna savaşının devam eden etkisinin yanı sıra enflasyon baskıları ve merkez bankalarının bu fiyat baskılarını dizginlemek için tasarladığı yüksek faiz oranlarını yansıtarak 2023 yılında küresel ekonomik büyüme görünümünü düşürdü.

IMF'nin raporuna göre, Çin talebinin toparlanmasıyla birlikte bu yılın ilerleyen dönemlerinde bir toparlanma yaşanmasının beklendiği aktarılırken, Gopinath röportajında Çin ekonomisinin yakın vadede önemli ölçüde zarar görmesini beklediğini belirtti. 

REKLAMI KAPAT X