IMF’den Türkiye'ye faiz oranlarını yükseltme çağrısı

Okuma Süresi: 2 Dakika
IMF’den Türkiye'ye faiz oranlarını yükseltme çağrısı
Doviz.com
07.11.2022 15:08

Türkiye'de enflasyon hızla yükselirken, Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası’nın (TCMB) faiz oranlarını düşürmeye devam etmesi sonrasında IMF’den faiz oranlarının yükseltilmesine dair çağrı geldi.

Uluslararası Para Fonu (IMF),  TCMB’yi faiz oranlarını artırmaya çağırırken, Türkiye'ye ilişkin son bulgularını da açıkladı.

ABD merkezli finans kuruluşu, ekim ayında Ankara ve İstanbul'a bir heyet göndererek hem özel sektör hem de kamu sektöründen kişilerle görüştüğünü belirtti.

Bu görüşmeler sonucunda IMF, Türkiye'de yaşanan enflasyonunun ve yerel para birimindeki değer kaybının daha yüksek faiz oranlarıyla hafifleyebileceğini söyledi.

IMF tarafından yapılan basın açıklamasında, "2021'in sonlarında başlayan faiz indirimleri sonrasında ülkedeki kırılganlıklar arttı ve bunu Türk lirasındaki değer kaybıyla yüksek enflasyon izledi." denildi.

Ağustos ayında Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB) faiz oranlarını %14'ten %13'e düşürmüş ve bir ay sonra da faiz oranlarını tekrar 100 baz puan indirerek %12 seviyesine çekmişti.

Son olarak ise TCMB, politika faizini ekim ayında 150 baz puan indirerek yüzde 10,5 seviyesine çekti.

Bunun bir sonucu olarak, Türk lirası bu yıl dolar karşısında önemli ölçüde değer kaybetti. Yılın başında bir dolar yaklaşık 13 liraya eşitken, mevcut kurla bir dolar 18 lira seviyesinin üzerinde işlem görüyor.

Ancak IMF'nin Türkiye’ye dair görüşleri tamamen olumsuz da olmadı.

Açıklamada, ekonominin Covid-19 salgınının etkilerini değinilerek, "Büyümeye teşvik edici politikalar sayesinde, ekonomi Covid-19 salgının etkisini hızlı bir şekilde atlattı." denildi.

Etiketler: IMF TCMB faiz
REKLAMI KAPAT X