IMF’den Türkiye'ye yönelik asgari ücret uyarısı

Okuma Süresi: 2 Dakika
IMF’den Türkiye'ye yönelik asgari ücret uyarısı
Doviz.com
23.10.2024 15:35

IMF Türkiye misyon şefi James P. Walsh, Türkiye'nin 1 Ocak'ta yapılacak bir sonraki zamda enflasyonu körükleyen son asgari ücret artışının tekrarından kaçınması ve bunun yerine nüfusun en yoksul kesimine yönelik destek programlarına odaklanması gerektiğini söyledi.

Uluslararası Para Fonu'nun (IMF) Türkiye misyonu başkanı James Walsh'tan asgari ücretle ilgili açıklama geldi.

Washington'da düzenlenen IMF Dünya Bankası yıllık toplantısı çerçevesinde konuşan Walsh, geçtiğimiz yıl asgari ücrete yapılan artışa atıfta bulunarak, "(Bu yüksek artışın) bu yıl olmamasını umuyoruz, çünkü enflasyonun yüksek olduğu birçok ülkeden edindiğimiz deneyimlere göre, asgarin ücretin bu oranda artırılması, enflasyon beklentileri için büyük bir çıpa oluşturuyor. Yetkililerin bir denge kurması gerekiyor ve bunun farkındalar" dedi.

Bu kapsamda Walsh, Türkiye'nin düşük gelirli çalışanların gelirlerini artırmak için nakit transferleri yapabileceğini ya da hükümet desteklerini buna uygun yeniden tasarlayabileceğini söyledi.

Finansal koşulların sıkılaştığını belirten Walsh, TCMB'nin iletişimini güçlendirmesi ve 2025 sonu enflasyon hedefi olan yüzde 14'e ulaşması için ise daha fazla faiz artışı yapması gerekebileceğini sözlerine ekledi.

Piyasalarda TCMB'nin ne zaman faiz indirimine gideceğine dair farklı beklentiler bulunduğunu belirten Walsh, "Enflasyon aylık bazda yüzde 2,5 seviyesinde seyrederken, faiz indiriminden bahsetmek için muhtemelen erken" dedi.

Walsh, istikrarsız enflasyon beklentileri ve yüksek enerji ithalat ihtiyaçlarının Türkiye'yi olası enerji şokları ve enflasyonun hızlı bir şekilde artmasına karşı daha savunmasız hale getirdiğini de ifade ederek, ülkenin bu durumu yenilenebilir enerji üretimini artırarak telafi edebileceğini belirtti.

İLGİLİ HABER IMF, Türkiye'ye yönelik büyüme tahminini düşürdü Küresel ekonomik büyümenin istikrarlı ancak zayıf kalacağını belirten Uluslararası Para Fonu (IMF), Türkiye'ye ilişkin büyüme tahminini düşürdü.
REKLAMI KAPAT X