IMF/Georgieva: Finansal koşulların keskin şekilde sıkılaştırılması piyasaları vurabilir

Okuma Süresi: 2 Dakika
IMF/Georgieva: Finansal koşulların keskin şekilde sıkılaştırılması piyasaları vurabilir
Doviz.com
12.10.2023 14:21

Uluslararası Para Fonu (IMF) Başkanı Kristalina Georgieva, piyasaların faizlerin daha uzun süre yüksek kalacağı algısına uyum sağlamaya başladığını belirterek, "Finansal koşulların keskin şekilde daha da sıkılaştırılması piyasaları, bankaları ve finansal kuruluşları vurabilir. Bu nedenle güçlü bir mali denetim şart." dedi.

Georgieva, Fas'ın Marakeş kentindeki IMF-Dünya Bankası yıllık toplantıları kapsamında düzenlediği basın toplantısında, küresel ekonominin "yeni normal" haline gelen ciddi şoklar yaşadığını dile getirdi.

Ekonomide derinleşen farklılıklarla karşı karşıya olunduğunu ifade eden Georgieva, "Biz öncelikle enflasyonla mücadeleyi kazanmaya odaklanıyoruz. Fiyat istikrarı büyümenin ön şartıdır. Bu aynı zamanda özellikle toplumun en yoksul kesimi olmak üzere insanları korur. Ayrıca finansal istikrarı korumamız gerekiyor." diye konuştu.

Georgieva, enflasyonun düştüğünü ancak hala birçok ülkenin hedeflerinin üzerinde olduğunu belirterek şunları kaydetti:

"Bu nedenle faizler uzun süre yüksek kalmak zorunda. Son haftalarda ABD ve Avrupa'daki tahvil getirilerindeki hareketlerden de görüyoruz ki piyasalar faiz oranlarının uzun süre yüksek kalacağı anlayışına uyum sağlıyor. Ancak finansal koşulların keskin şekilde daha da sıkılaştırılması piyasaları, bankaları ve finansal kuruluşları vurabilir. Bu nedenle güçlü bir mali denetim şart. Ayrıca, orta vadeli büyümeyi artırmamız gerekiyor. Bugün şokların etkisinden kurtulmamız ve insanların yaşam standartlarının yükseldiğini görebilmeleri için fırsatlar sunmamız gereken büyümeye sahip değiliz."

Georgieva, İsrail-Filistin çatışmasının küresel ekonomiye etkilerine ilişkin olarak da süreci yakından takip ettiklerini ancak henüz etkilerini değerlendirmek için erken olduğunu söyledi.

İLGİLİ ANALİZ Orta Doğu gerginliğine küresel şirketler nasıl tepki verdi? Hamas ve İsrail kuvvetleri arasında 7 Ekim sabahı patlak veren çatışmalar sebebiyle bazı küresel şirketler İsrail’deki faaliyetlerini geçici olarak askıya aldı. Faaliyetlerini askıya alan şirket sayının ise gerginliğin kapsamına göre genişlemesi beklenebilir.
REKLAMI KAPAT X