İngiltere’de Perakende Satışlar Beklentilerin Gerisinde Kaldı

Okuma Süresi: 2 Dakika
İngiltere’de Perakende Satışlar Beklentilerin Gerisinde Kaldı
Doviz.com
16.02.2018 14:13

İngiltere Ulusal İstatistik Ofisi ONS’un Cuma günü yayımladığı Perakende Sektörü Satışları raporuna göre İngiltere’de perakende satışlar beklentilerin oldukça gerisinde kalırken, veriler tüketici harcamalarındaki zayflığın devam ettiğine işaret ediyor.

 

İngiltere’de perakende satış endeksi, Ocak ayında bir önceki aya göre %0,1 artış kaydederek  %0,5 olan beklentinin açık farkla gerisinde kaldı.  Rapora göre bir önceki ayın perkende satış endeksi değişimi  -%1,5’tan - %1,4’e yukarı yönde  revize edildi.   Yıllık bazda ise perakende satışlar bir önceki yılın Ocak ayına göre %1.6 artış göstererek,  %2,6 olan beklentinin açık farkla gerisinde kaldı.  Bir önceki ayın yıllık bazda  perakende satış endeksi değişimi   %1,4 ‘ten %1,5’e yukarı yönde revize edildi.

 

Araba ve yakıt satışları hariç tutularak hesaplanan çekirdek perakende satış endeksi ise Ocak ayında bir önceki aya göre %0.1 artış göstererek %0,6 olan beklentinin gerisinde kalırken, Yıllık bazda çekirdek perakende satış endeksi, Ocak ayında bir önceki yıla göre % 1,5 artışla %2,5 olan beklentinin çok gerisinde kaldı.

 

Ulusal İstatistik Ofisi ONS’un istatistik uzmanı Rhian Murphy, sonuçları yorumlarken “Perakende satışlarda  bir önceki aya göre genel olarak yatay bir artış gözlendiğini, sektörde kısmen enflasyon artışından kaynaklanan yavaşlamanın devam ettiğini, “ ifade ederek, “bir önceki yıla göre gıda satışları gerilerken, spor aletleri ve kıyafetleri ve oyuncak satışlarının arttığını,” belirtti.

 

Ekonomik aktiviteyi gösteren önemli ve öncü ekonomik göstergelerden biri olan Perakende Satış Endeksi,  milli gelir hesaplamalarında ve İngiltere Merkez Bankası’nın para politikası kararlarında dikkate alınan veriler arasında bulunuyor.   

REKLAMI KAPAT X