İngiltere’de TÜFE Beklenenden Hızlı Yavaşladı

Okuma Süresi: 2 Dakika
İngiltere’de TÜFE Beklenenden Hızlı Yavaşladı
Doviz.com
21.03.2018 10:14

İngiltere Ulusal İstatistik Ofisi ONS’un Salı günü yayımladığı Şubat 2018 TÜFE raporuna göre,  İngiltere’de Ocak ayında %3,0 olan yıllık bazda tüketici fiyatı artışı Şubat ayında %2,7’ye geriledi.   

 

Gıda ve enerji fiyatları hariç tutularak hesaplanan Çekirdek TÜFE ise %2,5 olan beklentinin altına düşerek %2,4’ye geriledi.  

 

TÜFE’deki düşüşe en büyük katkıyı ulaşım ve gıda fiyatlarındaki gerileme sağladı. 

 

İngiliz sterlininin Brexit’in ardından uğradığı değer kaybı ülkede enflasyonun hızlanmasına neden olan faktörlerden biri oldu.   Ancak sterlinin Brexit ile ilgili olumlu gelişmeler sayesinde son haftalarda değer kazanarak 1,40 doları aşmasının da etkisiyle Şubat ayında TÜFE’nin bir önceki aya göre  3 puan birden geriledi. 

 

Şubat ayı TÜFE verileri Perşembe günü faiz kararını açıklayacak olan İngiltere Merkez Bankası’nın,  enflasyonun  2017 sonunda zirveye çıktıktan sonra 2018’de  gerilemeye başlayacağı yönündeki tahminini doğrular nitelikte.   

 

Şubat ayında enflasyonun beklenenden daha hızlı  gerilemesi, hızlı bir gerileme trendine girdiğinin bir göstergesi olabilir ve İngiltere Merkez Bankası’nın bu yıl faizleri beklenenden daha yavaş bir tempoda atırmasını gerektirebilir.   

 

Bir süre önce, İngiltere Hazine Bakanı Philip Hammond  yaptığı açıklamada İngiltere’nn 2018’de geçen yıl sonunda tahminlerden daha hızlı büyüyeceğini belirtmiş,  ardından da İngiltere Merkez Bankası yetkilileri de global ekonomik büyümenin İngiltere’nin ekonomisini desteklemesini beklediklerini ve  gelecek aylarda faizleri artırma kararında olduklarını ifade etmişti.  İngiltere’de enflasyonun uzun bir süre İngiltere Merkez Bankası’nın %2 lik hedefinin çok üzerinde seyretmesi, Bankanın faizleri daha hızlı artıracağına dair sinyaller vermesine neden oldu. 

Etiketler: dolar sterlin
REKLAMI KAPAT X