İngiltere Merkez Bankası (BoE) Başkanı Faiz Kararını Yorumladı

Okuma Süresi: 2 Dakika
İngiltere Merkez Bankası (BoE) Başkanı Faiz Kararını Yorumladı
Doviz.com
06.11.2017 09:50

Bugün İngiliz ITV televiyonunda bir programa konuk olarak  katılan Ingiltere Merkez Bankası Başkanı Mark Carney, İngiltere’nin Brexit sonrasında  AB ile ticaret anlaşmaları yapması gerektiğini aksi takdirde ülke ekonomisinin  büyüme hızının kısa vadede çok yavaşlayacağını belirtti.  Brexit anlaşması olmaması durumunda İngiliz ekonomisinin zorlanıp zorlanmayacağını sorusu üzerine ise Carney “Hiç kuşkusuz fiziksel olarak AB ortak pazarına şu anda olduğundan çok daha kısıtlı bir erişimimizin olması halinde bu ekonominin kendisine yeniden yön vermesi gerekecektir bu da kısa vadede büyüme üzeride baskı oluşturacaktır,” dedi.   

Carney, dünya ekonomisinin toparlanmaya başladığı ve başka olumlu faktörlerin mevcut olduğu bu ortamda  İngiltere’de ticari yatırımların büyük bir hızla artıyor olması gerekirken, Brexit görüşmelerinin nasıl sonuçlanacağına dair bilinmezliğin ortaya çıkardığı belirsizlık nedeniyle, durumun hiç te böyle olmadığını söyledi.   

İngiltere Merkez Bankası Perşembe günü tarihi bir kararla faiz oranını 10 yıldan sonra ilk kez artırırken izleyen faiz artışlarının çok cüzi  olmasının beklendiğini açıklamış ve bunun üzerine de sterlin hızla gerilemişti.

İngiltere Merkez Bankası’nın 2016 Bexit referandumunun ardından İngiliz ekonomisinin büyüme hızının yavaşlamış olmasına rağmen faiz artırma kararı alması bazı çevrelerce eleştirilmişti.   Carney, İngiltere Merkez Bankası’nın Brexit nedeniyle göç ve yatırımların azalması ve bu durumun enflasyonist baskı yaratması olasılığına karşı faiz artırma kararı aldığını ifade etti. 

Carney bugün  ITV televizyonunda yaptığı açıklamada, istenildiği gibi bir Brexit anlaşması yapılamaması durumunda ortaya çıkabilecek olası enflasyonist baskılar karşısında İngiltere Merkez Bankası’nın faiz indirim kararı almakta zorlanabileceği düşüncesiyle şimdiden faiz artırmayı uygun bulduklarını açıkladı.  Carney “Tabi böyle bir tablonun  gerçekleşme olasığı çok  düşük ama hiçbir zaman imkansız değil, “dedi. Mark Carney,  Brexit’in ülke ekonomisini olumsuz etkilediğini söylediği için Brexit savunucuları tarafından şiddetle eleştirilmişti. 

REKLAMI KAPAT X