İngiltere Merkez Bankası Faizi %0,50’de Bıraktı

Okuma Süresi: 2 Dakika
İngiltere Merkez Bankası Faizi %0,50’de Bıraktı
Doviz.com
09.02.2018 13:54

İngiltere Merkez Bankası (BoE) Perşembe günü yapılan  2018’in ilk Para Politikası Komitesi toplantısında, beklentilere uygun olarak, %0,50 olan faizi değiştirmeme kararı aldığını duyurdu.  Bankanın parasal genişleme programı çerçevesinde varlık alımları tavanı da 435 milyar sterlin olarak bırakıldı.  

 

İngiltere Merkez Bankası Başkanı Mark Carney toplantıdan sonra düzenlediği basın toplantısında   “ısrarla  yüksek seyreden enflasyonla mücadele etmek için faizlerin, 2017’nin sonunda tahmin ettiklerinden daha erken ve daha yüksek oranda artırılmasının gerekebileceğini,” ancak,   “faiz artırımı için önceden belirenmiş bir takvimleri  olmadığını,” ifade etti.  Carney konuşmasında    

Brexit’in İngiltere ekonomisi için en büyük belirsizlik olmaya devam ettiğini bir kaç kez vurguladı.

 

İngiltere Merkez Bankası Para Politikası Komitesi, Perşembe günü yapılan toplantıda faizlerin %0,50 seviyesinde kalmasına oybirliği ile karar vermesine rağmen, açıklamada yer alan ifadeler, faizlerin bu seviyelerde uzun süre kalmayacağına işaret ediyor.   Komite’nin toplantı sonrasında yayımladığı açıklamada Mayıs ayından itibaren  bir faiz artışının gündeme gelebileceğinin işareti verildi.   Açıklamada, “büyüyen global ekonomiyle birlikte, İngiltere ekonomisinin büyümesi hızlandıkça faizlerin artmaya devam edeceğine,” vurgu yapıldı.   

 

İngiltere Merkez Bankası Başkanı Carney’in daha önce bu yıl 2 kez faiz artırılacağı  yönündeki ifadelerine ragmen, daha fazla faiz artışının yolda olduğuna dair beklentileri yükselten dünkü açıklamanın ardından sterlin dolar karşısında hızla %1,1 değer kazandı  Parite 1,40 doları aşarken,   FTSE 100, yoğun satışların etkisiyle  108.7 puan kaybederek 7,200 puanın altına düştü. 

 

İngiltere Merkez Bankası’nın açıklamasında, ücret artışlarındaki hızlanma ve petrol fiyatlarının yükselmesine paralel olarak enflasyonun önceki tahminlerine göre daha yavaş gerileyeceği ifadelerine yer verildi.     Hisse senedi piyasalarında son haftalarda gözlenen düzeltmeye ilişkin olarak da bu durumun ne kadar süreceği  ve ne kadar büyük bir düzletme olacağını tahmin etmek için henüz çok erken olduğunu, ancak global finansal koşulların piyasaları desteklemeye devam edeceği ifadelerine yer verildi.

 

Para politikası kararı ile birlikte yayımlanan İngiltere Merkez Bankası’nın  3 Aylık Enflasyon Raporu’nda ise İngiltere’nin GSYİH büyüme tahmini 2018 için 1,5’tan %1.7’ye,  2019 için ise %1,7’den %1,8’e yükseltildi.

 

Piyasalar, İngiltere Merkez Bankası’nın 2018’de Mayıs, Ağustos veya Kasım aylarında olmak üzere  en az bir ya da iki kez faiz artırmasını bekliyor.

 

REKLAMI KAPAT X