İngiltere "Sonbahar Bildirisi" ile kemer sıkma dönemine giriyor

Okuma Süresi: 2 Dakika
İngiltere
Doviz.com
18.11.2022 16:06

İngiltere Maliye Bakanı Jeremy Hunt vergi artışları ve harcama kesintilerini içeren Sonbahar Bildirisi'ni açıklayarak, ülkeyi kemer sıkma dönemine hazırlanmaya çağırdı.

İngiltere hükümeti perşembe günü, kamu maliyesindeki büyük açığı kapatmaya ve İngiltere'nin ekonomik güvenilirliğini yeniden tesis etmeye çalışarak 55 milyar sterlinlik kapsamlı bir mali plan açıkladı.

İngiltere Maliye Bakanı Jeremy Hunt, “Sonbahar Bildirisi” olarak nitelendirilen açıklamasını yaptı. Açıklamasının detaylarında, yaklaşık 30 milyar sterlinlik harcama kesintisi ve 25 milyar sterlinlik vergi artışının ana hatlarını ortaya koydu.

Açıklamaya göre, gelir vergisinde yüzde 45 olan en yüksek dilime girme eşiği 150 bin sterlinden 125 bin 140 sterline indirileceği ayrıca, 150 bin sterlin ve üzerinde kazananların her yıl 1.200 sterlin daha fazla vergi ödeyeceği belirtildi.

Gelir vergisi eşinin düşürülmesi, eylül ayındaki mini bütçede lanse edilen büyük kesintilere doğrudan zıt bir hamle oldu.

Hunt konuyla ilgili yaptığı açıklamada, "Karşılıksız vergi kesintileri, karşılıksız harcamalar kadar risklidir. Bu önlemler piyasalara, hükümet ve İngiltere Merkez Bankası'nın artık uyum içinde çalıştığına dair güven verecektir.” dedi.

Resesyonist bir mali plan

Alınan yeni önlemler, ülkede son yıllarda yüksek enflasyon ve uzun süreli durgunlukla karşı karşıya kalan milyonlarca Britanyalının mali sıkıntılarını da artıracak.

Hunt ise, 41 yılın en yüksek seviyesindeki enflasyonu sınırlamak ve İngiltere'nin itibarını kurtarmak için bu hamlenin gerekli olduğunu vurgulayarak, bu planı "nihai büyüme stratejisi" olarak adlandırdı.

Nihai büyüme stratesinin içinde devlet emeklilik maaşı, sosyal yardımlar ve vergilerde; eylül ayı enflasyon rakamına paralel olarak %10'luk bir artış yapılması da yer aldı.

Hunt’ın açıklamasına göre ayrıca, sermaye kazancı vergisinden muafiyet sağlanan temettü gelirinin miktarı da azaltılacak.

Enerji şirketlerinin aşırı karlarından alınan vergi ise 2028 yılına kadar uzatılırken, vergi oranı yüzde 25’ten yüzde 35’e yükseltilecek.

Enerji faturaları için vatandaşlara sunulan desteğin miktarı ise düşürülecek.

Ancak mali tedbirlerin çoğu, zaman olarak 2024'te yapılması beklenen genel seçimlerden sonraki yıllar için planlandı.

Buna rağmen sterlin/dolar yükselişe geçerek yaklaşık üç ayın en yüksek seviyelerine yakın seyretti.

REKLAMI KAPAT X