Instagram'a 3 şart sunuldu: Meta'dan ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan açıklama geldi

Okuma Süresi: 2 Dakika
Instagram'a 3 şart sunuldu: Meta'dan ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan açıklama geldi
Doviz.com
05.08.2024 15:00

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, Bilgi Teknolojileri Kurumu yetkilileri ile Instagram yetkililerinin görüşmesinde sosyal medya devine 3 şart sunuldu. Öte yandan Cumhurbaşkanı Erdoğan ve  Instagram'ın çatı kuruluşu Meta, erişim engeline yönelik ilk kez açıklamada bulundu.

Hamas Lideri İsmail Haniye’nin öldürülmesinin ardından taziye paylaşımı yapılan Türkiye’deki hesapların kapatılması üzerine Instagram’a Türkiye’den erişim engellenmişti. 

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdülkadir Uraloğlu ise kararın katalog suçlar nedeniyle alındığını bildirmişti. Öte yandan Uraloğlu, bugün Instagram yetkilileriyle görüşme yapılacağını açıklamıştı.

Kritik görüşmede olumlu sonuç alındı

Habertürk'te yer alan habere göre Ulaştırma Bakanlığı yetkilileri ile Instagram yetkileri arasındaki görüşmeden ise olumlu sonuç alındı.

Instagram'a 3 şart sunuldu

Buna göre görüşmede Instagram yetkililerinin önüne Türkiye’nin üç maddelik şartı konuldu:

* Tüketici haklarına dikkat edin. (Instagram, kullanıcılarının paylaşımları kişisel ifade özgürlüğü kapsamında değerlendirmeli.)

* Katalog suçlarda içerikleri hızlıca kaldırın.

* Terör örgütü PKK kırmızı çizgimizdir. (Bu konuda da içerik kaldırmada sorunlar yaşanıyor. Daha hızlı hareket edilmeli.)

Meta'dan açıklama

Instagram, Facebook ve Whatsapp uygulamalarının çatı kuruluşu Meta da erişim engeline yönelik açıklamada bulundu.

Meta, yaptığı açıklamada şunları yazdı:

"Türkiye’de Instagram'a erişimin engellenmesinden dolayı milyonlarca kişi gündelik iletişim kurdukları bir yöntemden mahrum kalırken, işletmeler de müşterilerine ulaşamıyor.

Hizmetlerimizi yeniden kullanıma sunmak için elimizden geleni yapmaya devam edeceğiz."

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Instagram engeline ilişkin açıklama

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ise Instagram'a erişim engeli getirilmesine ilişkin AK Parti Genel Merkezinde İnsan Hakları Eğitim Programı'nda şunları kaydetti:

"Filistinli şehitlerin fotoğraflarını anında yasaklayan bir dijital faşizmle karşı karşıyayız. Her türlü ahlaksızlığı ve terör örgütü destekçiliğini teşvik eden bu şirketler Filistin halkının şanlı direnişine sanal alemde açıkça savaş açmıştır. Sosyal medya şirketlerinin çıkarlarına dokunan her hususta mafya gibi davrandıklarına şahit oluyoruz. Sosyal medya platformlarının bu tavrına yeni tanıklık etmiyoruz. Aynı çifte standarda defalarca maruz kaldık.

Tüm terör örgütleri bu mecralarda istedikleri gibi at koşturuyorlar. Provokasyon ve kışkırtma bu platformların en belirgin hale geldi. Bu şirketler mağduriyetlerin önünü kesecek etkili hiçbir adım atmadı. Amerika ve Avrupa'daki kurallara uyma noktasında gösterdikleri özeni mesele Türkiye olunca bizdeki katalog suçlarla mücadelede olunca maalesef esirgiyorlar. Rahatsızlığımızı pek çok kez dile getirdik. Diyalog hattı da kurmaya çalıştık. Ancak arzu edilen işbirliğini henüz tam manasıyla tesis edemedik."

REKLAMI KAPAT X