İPA araştırdı: İstanbul’da öğrencilerin aylık masrafı asgari ücreti geçti

Okuma Süresi: 3 Dakika
İPA araştırdı: İstanbul’da öğrencilerin aylık masrafı asgari ücreti geçti
Doviz.com
25.09.2024 15:29

İPA, “Üniversite Öğrencilerinin Yaşam Maliyeti Araştırması”nda İstanbul’da öğrenim gören öğrencilerin aylık ve yıllık yaşam maliyetini hesapladı. İlgili araştırma İstanbul’daki öğrencilerin aylık maliyetinin asgari ücretin üzerinde olduğunu gösterdi.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı İstanbul Planlama Ajansı’nın (İPA) “İstanbul’da Öğrenci Yaşam Maliyeti Araştırması 2024/2025” araştırması yayınlandı.

Öğrenci Yaşam Maliyeti Araştırması’na göre özel yurtta kalan bir üniversite öğrencisinin yaşam maliyeti bir sene içerisinde yüzde 57,17 oranında artış göstererek aylık 22.920 TL’ye yükseldi.

Üç kişilik bir evde kalan bir öğrencinin aylık maliyeti bir yıl içerisinde yüzde 49,59’luk artışla 12.535 TL’den asgari ücretin de üstüne çıkarak 18.750 TL’ye yükseldi.

İPA’nın araştırmasına göre, barınma, büyük kentlerde öğrenci olanların en büyük gider kalemi olmakla birlikte; yükseköğrenim gören gençlerin pek çok ihtiyacı artan enflasyon oranları ile birlikte daha maliyetli hale geldi.

Hesaplamada, öğrencilik durumuna özgü yaşam maliyetini oluşturan unsurlar olarak tanımlanabilecek barınma, market ve dışarıdan yemek gideri, fatura ödemeleri, kültür sanat, kırtasiye, kişisel bakım, ulaşım harcamaları gibi temel harcama kalemlerine yönelik veriler kullanıldı.

En yüksek artış kültür sanat ve kırtasiyede oldu

Barınma, market ve dışarıdan yemek harcaması, fatura ödemeleri gibi kalemler aylık harcama düzeyinde hesaplanırken; kıyafet ve teknoloji giderleri gibi düzenli olmayan harcamalar yıllık hesaplandı. Harcama kalemleri içerisinde en yüksek artış kültür sanat ve kırtasiyede olurken, en düşük artış ulaşım ve teknoloji harcamalarında oldu.

Barınma maliyeti iki ayrı şekilde hesaplandı

Üniversite öğrencilerinin yaşam maliyetleri içerisinde yer alan barınma ve fatura ödemelerinin payını doğru tespit edebilmek amacıyla hane tiplerine göre farklı hesaplamalar yapılırken, üniversite öğrencileri; özel yurtlarda ve öğrenci evinde yaşama durumlarına göre farklı kategorilerde değerlendirildi.

Özel yurtlarda kalan gençlerin barınma masrafı yapılan saha araştırmasından elde edilen değerlerin ortalaması üzerinden değerlendirilirken, öğrenci evi ücretleri için ise İstanbul’da mahalle düzeyinde elde edilen kira birim fiyatları üzerinden gerçekleştirilen kümeleme yöntemi sonucu İstanbul’da üniversite öğrencilerinin sıklıkla ev kiraladığı mahalleler üzerinden ortalama kira birim fiyatı belirlenerek; ortalama 120 metrekare, 3+1 odalı, 3 öğrencinin barınacağı bir ev için kişi başına düşen kira maliyeti hesaplandı.

İstanbul’da üniversite öğrencilerinin ortalama yaşam maliyeti

2023-2024 yılında özel yurtta kalan bir öğrencinin İstanbul’da aylık yaşam maliyeti 14 bin 583 lira olurken, 2024-2025 öğretim döneminde bu maliyet yüzde 57,17 oranında artışla 22 bin 920 liraya çıktı. Aynı hesaplama, kiralık bir evde 3 kişi yaşayan öğrenciler için 12 bin 535 liradan 18 bin 750 liraya çıktı.

Kaynak: İPA

Yurtta kalanların faturaları iki kattan fazla arttı

Barınma ücretleri özel yurt öğrencileri için yüzde 57,73 artarken, 3 kişi birlikte yaşayan öğrenciler için yüzde 44,58 oranında arttı. Market masrafları her iki grup için de yüzde 54 seviyesinde artarken, fatura ödemeleri yurtta kalanlar için yüzde 127 oranında, evde kalanlar için de yüzde 58 oranında arttı.

En yüksek artışın olduğu kültür, sanat, eğlence harcamaları yüzde 94 oranında arttı. Ulaşım harcamaları yüzde 33, kitap, kırtasiye harcamaları yüzde 76,64, kişisel bakım harcamaları yüzde 64,71, kıyafet ve aksesuar harcamaları yüzde 40, teknoloji harcamaları da yüzde 8,40 oranında arttı.

REKLAMI KAPAT X