Ipsos araştırdı: Dünyanın endişeleri neler?

Okuma Süresi: 2 Dakika
Ipsos araştırdı: Dünyanın endişeleri neler?
Doviz.com
26.03.2024 20:21

Ipsos son araştırmasıyla 'Dünyanın endişeleri neler?' soruna yanıt buldu. İşte küresel çapta en fazla endişe duyulan konular..

Ipsos, 2024 yılının Mart ayına ilişkin 'Dünyanın Endişeleri Neler?' araştırmasının sonuçlarını yayımladı.

Ipsos’un araştırmasına göre enflasyon iki yıl üst üste küresel çapta en önemli endişe kaynağı oldu. Buna göre 29 ülkenin yüzde 35'i fiyatların artmasını en önemli endişelerinden biri olarak gösterdi.

Enflasyon konusunda en fazla endişelenen ülkeler Arjantin, Türkiye ve Kanada olurken bu ülkeleri sırasıyla Singapur, Avustralya, Polonya, Fransa, ABD, Hindistan ve Almanya izledi.

Arjantin’de enflasyondan endişelenlerin oranı yüzde 65, Türkiye’de yüzde 55 ve Kanada'da yüzde 53 oldu. Enflasyondan en az endişelenen ülkeler ise yüzde 21 ile Hollanda, yüzde 19 ile Peru ve yüzde 17 ile İsrail oldu.

Ülkelerin enflasyon endişelerinin ardından ise sırasıyla 'yoksulluk ve sosyal eşitsizlik', 'suç ve şiddet', 'işsizlik' ve 'siyasi yolsuzluk' küresel çapta en çok endişe duyulan diğer konular oldu.

Endonezya eşitsizlikten en fazla endişe duyan ülke

Eşitsizlikten konusundaki en endişeli ülke ise Endonezya oldu. Endonezya'da yüzde 47 ile neredeyse her iki kişiden biri eşitsizlikten şikayetçi oldu.

Endonezya'yı yüzde 44 ile Macaristan, yüzde 42 ile Tayland izledi.

Türkiye ise eşitsizlikten endişe konusunda yüzde 32 ile 10. sırada yer aldı.

İşsizlik 4 ülke için en büyük endişe kaynağı

4 ülkede ise işsizlik oranı birincil endişe endişe olarak öne çıktı. Buna göre Güney Afrika (%65), Singapur (%44), Endonezya (%42) ve İspanya (41%) bu alanda endişesi en fazla olan ülkeler oldu.

Türkiye'de ise işsizlik konusundaki endişe oranı yüzde 19 seviyesinde ölçüldü.

Türkiye’de iklim değişikliği en az endişe duyulan konulardan

İklim değişikliğinden endişeler şubat ayına kıyasla artış gösterirken ortalama olarak Asya Pasifik'teki ülkeler diğer uluslardan daha endişeli olmasıyla öne çıktı.

Yüzde 27 ile iklim değişikliği konusunda en endişeli ülke ise Japonya oldu. Japonyayı, Avustralya, Hollanda ve Almanya izlerken; Türkiye'de bu endişeye sahip olanların oranı yalnızca yüzde 5 seviyesinde kaldı.

Ülkesinin doğru yönde ilerlediğini düşünenlerin sayısı sınırlı

"Ülkenizde işlerin doğru yönde ilerlediğini mi yoksa yanlış gittiğini mi düşünüyorsunuz?" sorusuna verilen yanıtta ise 29 ülkenin ortalama yüzde 38'i, ülkelerinin doğru yönde ilerlediğini söylerken bu iyimserlikte en büyük düşüşü 14 puan ile Birleşik Krallık yaşadı. Fransa ise 5 puanlık düşüşle yüzde 18'e geriledi.

Türkiye'de ülkenin doğru yönde ilerlediğine inananların oranı yüzde 21 olurken, ülkenin yüzde 74'ü yanlış yönde ilerlendiğini düşünüyor.

İLGİLİ HABER Ipsos anketi sonuçlandı: Türkiye’nin en büyük sorunu ne? Ipsos Türkiye’nin yaptığı araştırmaya göre halkın yüzde 85’i ülkedeki en büyük sorunun ekonomi olduğunu söyledi.
REKLAMI KAPAT X