İran Dışişleri Bakanı Erakçi savaşı bitirmek için şartlarını açıkladı

Okuma Süresi: 2 Dakika
İran Dışişleri Bakanı Erakçi savaşı bitirmek için şartlarını açıkladı
Doviz.com
21 Mart 2026 14:52

İran dışişleri bakanı Erakçi ülkesine yönelik saldırılarla başlayan savaşı bitirmek için gerekli olan şartlarını dünya kamuoyuna duyurdu. Hürmüz Boğazı'ndaki gerilimin sorumlusu olarak ABD ve İsrail'i gösteren Erakçi, kalıcı barış için saldırıların durması ve uğranılan zararların tazmin edilmesi gerektiğini vurguladı.

İran Dışişleri Bakanı Abbas Erakçi, ABD-İsrail'in ülkesine yönelik saldırılarıyla tırmanan savaş durumuna ve stratejik öneme sahip Hürmüz Boğazı'ndaki son gelişmelere dair kritik açıklamalarda bulundu. Bölgedeki güvensizlik ortamının doğrudan ABD ve İsrail'in askeri hamlelerinden kaynaklandığını savunan Erakçi, "Hürmüz Boğazı'nı biz kapatmadık, Boğaz açık. Yalnızca İran'a saldırılara katılan ülkelere ait gemilere kısıtlama getirdik" ifadelerini kullandı.

Hürmüz boğazı üzerinden güvenli geçiş mesajı

Boğaz trafiğinde diğer devletlerin geçiş süreçlerine destek sağladıklarını dile getiren Erakçi, Japonya gibi ülkelerin Tahran yönetimi ile koordinasyon kurması durumunda güvenli geçişin mümkün olabileceğini kaydetti. Ülkesinin müzakere masasında bulunduğu sırada saldırıya uğradığını anımsatan Erakçi, mevcut durumu "İran'a dayatılan bir savaş" olarak tanımladı. Erakçi, yaşanan askeri sürece dair "Bu, yasa dışı ve sebepsiz bir saldırıydı. İran'ın cevabı meşru müdafaadır ve gerektiği sürece devam edecektir" değerlendirmesini yaptı.

Ateşkes tekliflerine yönelik şartlar ve tazminat talebi

Savaşın sona ermesi için sunulan ateşkes çağrılarını mevcut koşullarda geri çeviren Erakçi, kalıcı bir çözüm için net kriterler sundu. "Geçen yıl yaşananların tekrarlanmasını istemediğimiz için ateşkesi kabul etmiyoruz. Savaş tamamen ve kalıcı olarak sona ermeli ve bu durumun tekrar yaşanmayacağına dair güvenceler verilmelidir. İran'a verilen zararlar da tazmin edilmelidir" diyen Bakan Erakçi, saldırıların tekrarlanmayacağına dair garanti verilmesi gerektiğini sözlerine ekledi.

İLGİLİ HABER İran Dışişleri Bakanı Arakçi: ABD iyi niyet göstermiyor, müzakereye hazırız Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ile görüşen İran Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi, "ABD hiçbir zaman müzakerelerde sadık olmamıştır, ancak buna rağmen İran bütün diplomatik süreçlerden yanadır. Bölge ülkeleri arasında her türlü görüşmeden ve müzakereden yanayız ve bunlara da katılmak istiyoruz" açıklamasında bulundu.
İLGİLİ HABER İran: Tüm komşu ülkelerle iyi ilişkileri sürdürmekte ısrarcıyız Düzenlediği basın toplantısında bölgedeki gelişmeleri değerlendiren İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü İsmail Bekayi, "Tüm komşu ülkelerle iyi ilişkileri sürdürmekte ısrarcıyız" dedi.
REKLAMI KAPAT X