İran: Petrol üretimimiz son 2 yılda %60 arttı

Okuma Süresi: 1 Dakika
İran: Petrol üretimimiz son 2 yılda %60 arttı
Doviz.com
19.12.2023 15:56

İran Petrol Bakan Yardımcısı Muhsin Hucestemehr, ülkesinde petrol üretiminin son 2 yılda yüzde 60 arttığını söyledi.

Tesnim Haber Ajansı'nın aktardığına göre Hucestemehr, İran'ın petrol üretimine dair bilgi verdi. Buna göre Hucestemehr, "Petrol üretimimiz son 2 yılda yüzde 60 arttı." dedi.

İranlı Bakan Yardımcısı, Merkez Bankası verileri de ülkenin ekonomik büyümesine en fazla katkıyı petrol ve doğal gazın sağladığını teyit etti.

İLGİLİ MAKALE Hollanda Hastalığı Ekonomide Lanetler ve Hastalıklar: Hollanda Hastalığı

ABD ise son olarak 2018'de Başkan Donald Trump'ın nükleer anlaşmadan çekilmesinin ardından İran'a yönelik ekonomik yaptırımları artırmış, petrol satışını da sınırlandırmıştı.

İran Petrol Bakanlığının istatistiklerine göre ABD nükleer anlaşmadan ayrılmadan önce Nisan 2018'de günlük 3,8 milyon varil ham petrol ve kondensat üretimi yapan Tahran, bu miktarın 2,8 milyon varilini ihraç ediyordu.

İran Bütçe ve Planlama Kurumu Başkanı Davud Menzur, 13 Ağustos'ta yaptığı açıklamada, ülkesinin günlük petrol ihracatının 1 milyon 400 bin varili aştığını kaydetmişti.

İran Petrol Bakanı Cevad Ovci, 1 Kasım'da yaptığı açıklamada, "Hükümete geldiğimiz dönemde petrol üretimimiz günde 2 milyon 200 bin varildi. Bakanlığımızın 24 ay içindeki çalışmalarıyla bu rakam 3 milyon 400 bin varile yükseldi." ifadelerini kullanmıştı.

İLGİLİ HABER BP, Kızıldeniz'deki geçişlerini geçici olarak durduracağını duyurdu BP, Husi militanlarının gerçekleştirdiği saldırılar nedeniyle Kızıldeniz'deki tüm petrol tankeri geçişlerini geçici olarak durduracaklarını duyurdu.
REKLAMI KAPAT X