İş dünyasından ÖTV artışı sonrası ilk tepkiler

Okuma Süresi: 2 Dakika
İş dünyasından ÖTV artışı sonrası ilk tepkiler
Doviz.com
17.07.2023 10:55

Akaryakıt fiyatlarındaki ÖTV’nin artırılmasına yönelik Resmi Gazete kararı, ülkenin en önemli gündem maddesi haline gelirken; iş dünyası temsilcileri de akaryakıttaki ÖTV artışını değerlendirdi.

Hafta sonu yayımlanan Resmi Gazete’de, Cumhurbaşkanı kararı ile akaryakıtta özel tüketim vergisi (ÖTV) oranlarında artışa gidildi. Yapılan yeni düzenlemeye göre ÖTV tutarları, motorinde ve 95 oktan benzinde 5 lira ve LPG’de 4 lira yükselirken, standart metreküp başına doğal gazda ÖTV tutarı 0,0747 lira oldu.

Yayımlandığı an yürürlüğe giren ÖTV düzenlemesi akaryakıt firmalarının rakamlarını güncellemesiyle pompa fiyatlarına da yansıdı. Benzin ve motorinin litre fiyatı 6 lira birden arttı.

Hazine ve Maliye Bakanlığı ise ÖTV düzenlemesinin sebebini 2 faktörle açıkladı. İlk olarak ÖTV artışı ile depremin yol açtığı ilave maliyetlerin bütçe üzerindeki etkisinin bir miktar azaltılmasının hedeflendiği söylenirken, ikinci olarak ise uluslararası petrol fiyatları ve döviz kurundaki artışlara rağmen 2016 yılından bugüne kadar neredeyse hiç vergi artışı yapılmadığı söylendi.

Peki, iş dünyası ÖTV artışını nasıl değerlendirdi? İşte iş dünyasından ilk mesajlar..

ESO Başkanı Celalettin Kesikbaş

Eskişehir Sanayi Odası (ESO) Başkanı Celalettin Kesikbaş, finansmana erişimin alınan tedbirlerle günden güne daha da zorlaştığını, sanayicilerin klasik bilindik reçeteler ve kolayca alınan tedbirler yerine daha kapsayıcı, orta ve uzun vadede ekonomiyi kırılganlıktan kurtaracak yapısal çözümlere inandığını söyledi.

“İstihdam, üretim ve ihracata dayalı ekonomi modelimizi daha da güçlendirmemiz gerekirken, sanayimizde rekabetçiliğimizi kaybetmek korkusu yaşıyoruz.” diyen Kesikbaş, sanayicilerin yıllardır emek verdiği müşteri portföylerini ve dağıtım kanallarını kaybetmek istemediğini sözlerine ekledi.

GSO Başkanı Adnan Ünverdi

Yapılan zamların sanayicilerin üretim ve lojistik maliyetlerine ek yük bindireceğini söyleyen Gaziantep Sanayi Odası (GSO) Başkanı Adnan Ünverdi, zamların ayrıca enflasyon risklerini de tetikleyeceğini ifade etti.

ASKON Başkanı Orhan Aydın

“ÖTV artışı tüm sektörleri tetikler ve zam enflasyonla mücadeleye de zarar verir.” diyen Anadolu Aslanları İşadamları Derneği (ASKON) Genel Başkanı Orhan Aydın, son yapılan ÖTV zamlarının ulaşım sektörüne direkt etkide bulunacağından hemen hemen tüm sektörlerde artış yönlü etki yaracağını belirtti.

ATB Başkanı Şahin Bilgiç

Adana Ticaret Borsası (ATB) Başkanı Şahin Bilgi de akaryakıta yapılan ÖTV düzenlemesinin herkesi ilgilendirdiğini söyleyerek bu tür kararların taşıma ve gıda fiyatları ile çeşitli ihtiyaçları doğrudan etkileyeceğine dikkat çekti.

İSO Başkanı Erdal Bahçıvan

İstanbul Sanayi Odası (İSO) Başkanı Erdal Bahçıvan, “Geçmişten miras kalan ezber reçeteler, ekonomik hayatı beklenmedik durumlarla karşı karşıya bırakabilir.” ifadesini kullandı.

Kamu maliyesinin içinde bulunduğu zor durumu anladıklarını ancak sanayide rekabet, maliyet ve finansman gücünün giderek zorlaştığını söyledi.

İLGİLİ HABER Mahfi Eğilmez yanıtladı: Benzin ve doğal gazdaki vergi artışları, ekonomiyi nasıl etkileyecek? Eski Hazine Müsteşarı Mahfi Eğilmez, "Benzin ve Doğal Gaz Fiyat ve Vergi Artışlarının Ekonomik Analizi" başlıklı yeni yazısında benzin ve doğal gaz fiyatlarında yaşanan vergi artışlarını analiz etti.
Etiketler: ÖTV ESO GSO ASKON ATB İSO
REKLAMI KAPAT X