"İş gücü piyasasındaki soğuma, enflasyondaki yavaşlamada önemli bir etken"

Okuma Süresi: 2 Dakika
Doviz.com
18.07.2023 15:00

ABD Hazine Bakanı Janet Yellen, iş gücü piyasasındaki soğumanın enflasyondaki yavaşlamada önemli bir etken olduğunu söyledi.

Bloomberg News’e konuşan ABD Hazine Bakanı Janet Yellen, iş gücü piyasasının soğuduğunu ve bunun da enflasyondaki yavaşlamada önemli rol oynadığını belirterek, “Bazı firmaların işe alım taleplerindeki yoğunluk azaldı. İstihdam piyasası önemli bir sıkıntıya neden olmadan soğuyor” dedi.

Yellen bunun yanı sıra barınma maliyetleri ve araç fiyatlarının da maliyet baskılarının azalmasını sağlayacağını söyledi.

Yellen daha önceki açıklamalarında pandeminin tetiklediği yüksek enflasyonun geçici olduğuna yönelik açıklamalar yapmış, daha sonra bu tahmininin ‘yanlış’ olduğuna yönelik mesajlar vermişti.

ABD’de geçen hafta açıklanan Haziran ayı enflasyon rakamı ise yıllık yüzde 3’e geriledi ve Mart 2021’den beri en düşük seviyeye indi. Enflasyon geçen Haziran’da ise yüzde 9’un üzerine çıkmıştı.

Sadece bir ayın rakamına bakmamak ve temkinli olmak gerektiğini belirten Yellen, bazı diğer olumlu gelişmelere de dikkat çekerek, “Konut sektörünün enflasyona katkısı azaldı, fiyatlar daha da aşağı gelecek. Bu, çekirdek enflasyon açısından önemli” dedi.

Yellen 2. el araç fiyatlarındaki yavaşlamaya da değinerek, “çekirdek enflasyondaki yavaşlamada katkısı oldu. Stoklar artıyor, sektördeki tedarik zinciri sorunları çözülüyor, buradan daha fazla katkı gelebilir” değerlendirmesinde bulundu.

Resesyon tahminlerinde revize

Enflasyonda son dönemde görülen yavaşlamayla beraber bazı kurumlar resesyon tahminlerini revize etti.

Yellen’ın dün ülkede resesyon beklemediğini belirtmesinin ardından Goldman Sachs gelecek yıl için ABD'de resesyon olasılığına yönelik beklentisini yüzde 25’ten yüzde 20'ye çekti.

JPMorgan’dan Marko Kolanovic de yumuşak inişin artık daha yüksek ihtimal olduğunu belirtti.

REKLAMI KAPAT X