"İşçiler parlamentoda sadece birkaç kişiyle temsil ediliyor"

Okuma Süresi: 3 Dakika
Doviz.com
06.06.2023 17:03

TÜRK-İŞ Başkanı Atalay, işçilerin parlamentolarda temsil edilmediğini ve bu şekilde çalışma hayatı sorunlarına kalıcı çözümler üretmenin mümkün olmadığını söyledi.

TÜRK-İŞ Genel Başkanı Ergün Atalay, Uluslararası Çalışma Örgütünün 'Uluslararası Çalışma Konferansı'na katıldı.

Atalay, Uluslararası Çalışma Örgütünün (ILO), İsviçre’nin Cenevre kentinde devam eden 111. Uluslararası Çalışma Konferansı’nda, Türkiye’nin işçi delegesi olarak Genel Kurula hitap etti.

Kahramanmaraş merkezli depremlerde 50 binden fazla kişinin hayatını kaybettiğini, 100 binden fazla kişinin yaralandığını belirten Atalay, Birleşmiş Milletler (BM) ve ILO başta olmak üzere depremin ardından arama kurtarma çalışmalarına destek veren ve yardımda bulunan tüm uluslararası kuruluşlara teşekkür etti.

Taşeron işçilik ve gelir vergisi sorunu

Dünyanın dört bir yanında çalışanların ve emekçilerin birçok sorunla karşı karşıya olduğunu vurgulayan Atalay, şöyle konuştu:

“Ücretli kesim tüm dünyada ve özellikle gelişmekte olan ülkelerde, işsizlik, kayıt dışı, yoksulluk ve sendikasızlaştırma politikalarına karşı mücadele ediyor. Gelir adaletsizliği, eşitsizlikler ve güvencesiz çalıştırma dünyanın her yerinde artıyor.

Türkiye’de çalışma hayatının birçok sorunu çözüldü. Taşeron işçilik ve gelir vergisiyle ilgili sorunlar devam ediyor. Bu sorunların yeni yasama yılında çözülmesini istiyoruz. Taşeronlaşma ve ölümlü iş kazaları gibi daha pek çok sorunumuz çözüm bekliyor.

Ücretlere yapılan zamlar enflasyon nedeniyle kısa sürede anlamsız hale geliyor. Gelişen teknolojiler yeni çalıştırma biçimlerinin ve yeni sorunların ortaya çıkmasına neden oluyor.”

‘Sendikalaşma engelleri kaldırılmalı’

Atalay, özellikle küçük işletmelerde sendikalaşma nedeniyle işten çıkarmalar ve sendika karşıtı faaliyetlerin artarak devam ettiğine de dikkat çekerek, şunları söyledi:

“Ülkemizde fabrikası bulunan dünya markası bir otomotiv firmasında olduğu gibi küresel şirketler gelişmekte olan ülkelerdeki sendikal haklara saygı göstermiyor. Sendikalaşmanın önündeki engeller kaldırılmalıdır. İnsan onuruna yakışır iş, sürdürülebilir bir kalkınmanın temelidir.

Ekonomideki dönüşüm süreci, yaygınlaşan adaletsizliğin önüne geçilebilmesi için daha güçlü sendikal mücadeleyi zorunlu kılmaktadır. Ülkemizde kamu görevlilerinin sendikal haklarını düzenleyen 4688 sayılı kanun, toplu sözleşme, hakem kurulu ve diğer sosyal diyalog mekanizmaları açısından acilen yeniden güncellenerek, ILO normlarına uygun olarak yeniden düzenlenmelidir.”

Türkiye’de cumhurbaşkanlığı ve milletvekili seçimlerinin yüzde 88’leri bulan yüksek katılımla sonuçlandığını anımsatan Atalay, parlamentodaki işçi sayısının azlığına değinerek “TBMM’deki dağılıma baktığımızda işveren temsilcilerinin çoğunlukta olduğu bir tabloyla karşılaşıyoruz. Benim ülkem de dahil olmak üzere çoğu ülkede ücretli kesim nüfusun yüzde 60’ından fazlasına karşılık gelmekte ancak parlamentolarda sadece birkaç kişiyle temsil edilmektedir. Bu şekilde çalışma hayatı sorunlarına kalıcı çözümler üretmek mümkün değil” dedi.

Eşitlik sorunu

Atalay, dünyanın bir tarafında pek çok insanın temiz suya ve yeterli gıdaya ulaşamadığını, diğer tarafında ise mutlu bir azınlığın dünyanın kaynaklarını sömürmeye devam ettiğini de dile getirerek, şunları söyledi:

“Dünyanın pek çok bölgesinde hala savaş ve terör yaşanıyor. Rusya-Ukrayna savaşı devam ediyor. Savaşın ve terörizmin tek kazananı silah tüccarları. Terörü destekleyen ve teröristlere kucak açan bazı ülkeler, geçmişte ülkemize silah ambargoları uyguladı. Buna rağmen savunma sanayisinin başarısı ortada. Sektörde binlerce eğitimli ve kalifiye işçi çalışıyor”

Batılı ülkelerin, geçmişte silah ambargolarıyla ortaya çıkan tavrını bugün vize konusunda sergilediklerini belirten Atalay, “Kutsal kitapları yakan, terörizme destek veren ülkeler, hızlı bir şekilde NATO’ya girmeye çalışırken, AB üyeliği için Türkiye’nin önüne yıllardır adil olmayan engeller getiriliyor. Bazı ülkeler, göçmenlere karşı güvenlik kalkanı gibi gördükleri Türkiye ile imzaladıkları anlaşmaları ihlal ediyor”

Vize sorunu

Türkiye’de yaşanan vize soruna ilişkin de açıklamalar yapan Atalay, “Avrupa’da milyonlarca soydaşımız yaşıyor. Ama vatandaşlarımız vize kuyruklarında bekletiliyor veya vize alamıyor. Türk halkının önemli bir bölümü, AB ülkelerinin siyasi nedenlerle vize sürecini zorlaştırdığını düşünüyor” ifadelerine yer verdi.

Atalay konuşmasını şöyle tamamladı:

"İşçi hak ve özgürlüklerini korumak ve geliştirmek istiyorsak, hangi milletten olursa olsun önce insana saygıyı ve demokrasiyi dünyada hakim kılmalıyız.

Birleşmiş Milletlerin Evrensel İnsan Hakları Beyannamesi’ni kabulünün üzerinden geçen 75 yılın ardından bugün yine BM kürsüsünden özellikle Batılı ülkelere insan haklarını hatırlatma ihtiyacı duyuyorum.”

REKLAMI KAPAT X