İslam Memiş yatırımda alternatif araçları değerlendirdi? Ev, araba, arsa ve döviz

Okuma Süresi: 2 Dakika
İslam Memiş yatırımda alternatif araçları değerlendirdi? Ev, araba, arsa ve döviz
Doviz.com
18.04.2024 15:13

Finans analisti İslam Memiş, kişisel Youtube kanalı üzerinden ısrarla döviz biriktirenlerin yanlış yolda olduğunu düşündüğünü belirterek ev, araba, arsa ve döviz konusunda görüşlerini aktardı.

Para piyasaları uzmanı İslam Memiş, kişisel Youtube kanalı üzerinden izleyenlerinin merak ettiği yatırım sorularını yanıtladı.

Sorulara verdiği yanıtların yatırım tavsiyesi olmadığını söyleyen Memiş'in değerlendirmeleri ve kendisine sorulan sorular şöyle oldu:

Yatırım amaçlı ev alınır mı?

"Köpük fiyatlar bir miktar geri çekildi ev fiyatlarında. Ev fiyatları biraz daha normalleşti. Ev fiyatları düştü, çöktü diye tabirlere de sıcak bakmıyorum. TL bazlı konut fiyatlarında düşüş yok. Başını sokacak ev alacaksan emin olduğum tek bir şey var, bugünün fiyatı yarının fiyatından ucuz...

Enflasyon yüksek kalmaya devam ettikçe, o paranın açığını kurtarmak lazım. Dolayısıyla bana kira geliri cazip geliyor. Ev noktasında en azından kira gelirim olsun diye düşünürseniz önemsiyorum bunu. Bugünlerde sağlam, güvenilir bir müteahhide denk gelirseniz, elden ödemeli seçenekli kampanyaya da denk gelirseniz ne ala.

Yatırım yapmak için araç alınır mı?

2. el mi 0 mı alacaksın, maksadın ne? Yaş ortalaman gençse, evin yoksa araba almak sana fazla. Evin var araba almak istiyorsan, ikinci eli tercih etmiyorum, sıfırların kampanyası olduğu için, stoklananlar da dışarı çıktığı için makul...

Burada fiyatlar uygun. Döviz kurunda yükseliş beklentim olduğu için sıfır araçlarda düşüş beklemiyorum. İkinci el araç ise ihtiyacım yoksa almam. Bu parayı ne yaparım? 700 bin lira param var. Ev alamıyorum. Araba alayım deniyor...

Ben böyle düşünmüyorum. Evi olmayana arabayı yakıştırmıyorum. 700 bin TL dövizde, borsada, altında, gümüşte olabilir. 350 bin liraya devre mülkler satılıyor. İki tane alırsın, ayda 5000 lirayı cebine koyarsın. Almalı mısın? Bunun cevabını herkes kendi verecek.

Toprak ve arsa yatırımı

Toprak alayım mı, arsa alayım mı? İmarlı mı imarsız mı? Hangi bölgede? Laf olsun diye de toprak alınmaz. Bilmediğin, hiç görmediğin yerlere yatırım yapılmaz.

Bildiğin, öğrendiğin bir bölgede ister arsa ister tarla olsun, yatırım düşünüyorsan mutlaka belediyeye gidip orayı sorgulayacaksın. Tapuda araştırmasını yapacaksın. Burası arsa mı tarla mı diye soracaksın. Buranın gelecekle ilgili planı var mı yok mu diye soracaksın. Bundan sonra fiyata bakacaksınız.

"Israrla döviz biriktiren varsa bence yanlış yolda"

Döviz mi başka bir şey mi? Döviz bir yatırım aracı değildir. Bir ödeme aracıdır. Parite işlemleri için görmek lazım. Korku, enflasyon derken insanlar her zaman parasını korumak için bir refleks almıştır ama döviz bir yatırım aracı değildir. Israrla döviz biriktiren varsa bence yanlış bir yolda."

REKLAMI KAPAT X