İstanbul Sanayi Odası (İSO) ve IHS Markit’in verileriyle oluşturulan Nisan 2018 Türkiye Satın Alma Müdürleri endeksi (PMI) İmalat sanayi Raporu Çarşamba günü yayımlandı. İmalat sanayinin kaydettiği performansı sergilemek amacıyla tasarlanmış bileşik performans göstergesi olan İstanbul Sanayi Odası Türkiye Satın Alma Müdürleri Endeksi (PMI) raporuna göre bir önceki ay 51,8 olan Satın Alma Müdürleri endeksi (PMI), Nisan ayında 48.9'a geriledi.
Endeksteki gerileme Türk imalat sektörünün faaliyet koşullarının zorlaştığına işaret ederken, anket katılımcıları sektördeki ılımlı yavaşlamanın büyük ölçüde piyasalardaki dalgalanmalardan kaynaklandığını belirtti.
Rapora göre endeksin Nisan ayında azalmasında toplam yeni siparişler ve istihdamdaki yavaşlama etkili olurken, aynı dönemde üretim ve yeni ihracat siparişleri artmaya devam etti. Maliyetlerdeki artışın yansımasıyla nihai ürün fiyatları artmaya devam etti.
Yeni Siparişler
Bir önceki ay 53,0 olan yeni siparişler endeksi Nisan ayında 47.2'ye gerilerken, yeni ihracat siparişleri alt endeksi bir önceki aya göre 51.6'dan 53.2'ye yükseldi. Yeni siparişler ikinci çeyreğin başında azalmaya başladı. Katılımcılar bu gerilemenin piyasa koşullarından kaynaklandığını belirtti. Buna paralel olarak firmaların işe alım ve satın alma faaliyetleri de yavaşladı. Anket verileri, yeni siparişler ve istihdam daralmaya işaret ederken, üretim ve ihracat siparişleri artmaya devam etti
Üretim Endeksi
ISO’nun raporuna göre Türk imalat sektörünün üretimi Nisan ayında 15.ayda kesintisiz olarak artmaya devam etti. Katılımcıların “Üretiminiz bir ay öncesine göre nasıl değişti?”, şeklindeki anket sorusuna verilen anekdotlara dayalı bilgiler , üretim seviyesinde devam eden artışın yeni yatırımlar ve ürün çeşitlendirmesinden kaynaklandığına işaret ediyor.
Yeni İhracat Siparişleri Endeksi
İmalat sektörünün dış pazarlardan aldığı yeni siparişler Nisan ayında artmaya devam etti. Yurtdışından aldığınız siparişler bir ay öncesine göre nasıl değişti? Sorusunu cevaplayan anket katılımcıları, yeni siparişlerdeki artışın büyük ölçüde olumlu global ekonomik görünüme bağlı olarak artan dış talepten kaynaklandığını, artışın Mart ayına kıyasla hızlandığını belirtti.
İstanbul Sanayi Odası Türkiye İmalat PMI anket verilerini değerlendiren IHS Markit Ekonomisti Gabriella Dickens, “Türkiye İmalat PMI, Nisan ayında sektörün daha zorlu koşullarda faaliyet gösterdiğine işaret etti. Bu durum toplam yeni sipariş hacmi ve istihdamdaki yavaşlamadan kaynaklandı. Üretimin artmaya devam etmesi ve ihracat siparişlerinin güçlü düzeyde gerçekleşmesi olumlu gelişmeler olarak kaydedildi,” dedi.
İmalat sanayinin performansını ölçmek amacıyla tasarlanan İstanbul Sanayi Odası Türkiye İmalat Satın Alma Yöneticileri Endeksi (PMI), bileşik performans göstergesi olup, manşet gösterge, yeni siparişler, fabrika çıkışları, istihdam, tedarikçilerin teslim süresi ve satın alma stokları gibi göstergelerden elde ediliyor. 50,0 ‘nin üzerinde ölçülen tüm endeks değerleri sektörde genel anlamda iyileşmeye işaret ediyor.