İspanya 10 milyar euroluk destek paketi açıkladı

Okuma Süresi: 2 Dakika
İspanya 10 milyar euroluk destek paketi açıkladı
Doviz.com
27.12.2022 17:20

İspanya hükümeti, yüksek enflasyonun yol açtığı sorunları gidermek amacıyla yaklaşık 10 milyar euro değerindeki bu yılın üçüncü büyük destek paketini açıkladı. 

Bu 10 milyar euro değerindeki destek paketiyle 2022'nin başından bu yana yapılan toplam destek ise 45 milyar euroya çıktı.

İspanya, diğer Avrupa ülkeleri gibi Ukrayna'daki savaşın enerji fiyatları üzerindeki etkisiyle 2022 yılı boyunca yüksek enflasyonla karşı karşıya kalmıştı.

Yüksek enflasyon karşısında vatandaşlarını zor durumda bırakmak istemeyen hükümet bu sebeple sene içinde yeni destek paketleri açıkladı.

Başbakan Pedro Sanchez, gazetecilere yaptığı açıklamada, bu son destek paketiyle yıllık geliri 27.000 euroya kadar olan yaklaşık 4,2 milyon haneye bir defaya mahsus 200 euroluk bir ikramiye verileceğini belirterek, enerji faturaları içinde vergi indirimlerinin süresinin uzatılacağını söyledi.

Avrupa Birliği ile müzakerelerin sonucunda elektrik üretiminde kullanılan gaz fiyatlarına sınırlama getirilmesinin ardından önceki destek paketlerinin de etkisiyle İspanya’da kasım ayında enflasyon ise %6,7'ye geriledi. Bu oran aynı zamanda 27 ülkeli AB bloğundaki en düşük oran oldu.

Yavaşlayan enflasyon üzerinde özellikle kasım ayında bir önceki yıla göre %22,4 oranında düşen elektrik fiyatları etkili oldu. Ancak gıda fiyatları ekim ve kasım aylarında bir önceki yıla göre %15 artarak İspanyolların satın alma güçlerini azaltmaya devam etti.

Hükümet bu sebeple ekmek, peynir, süt, meyve-sebze ve hububat gibi temel gıdalarda katma değer vergisini %4'ten sıfıra indireceğini açıkladı. Sanchez makarna ve yemeklik yağlarda ise KDV'nin yarı yarıya azaltılarak %5'e düşürüleceğini söyledi.

Sanchez ayrıca işe gidip gelenler için tren seyahati sübvansiyonlarının 12 ay uzatılacağını ve kira artışlarına da sınırlama getirileceğini belirtti.

Bugüne kadar sağlanan yardımların İspanya'nın bu yıl güçlü bir ekonomik büyüme kaydetmesine yardımcı olduğunu söyleyen Bakan ayrıca büyüme oranı tahmininin önceki seviye olan %4,4'ün üzerinde %5 seviyesinde gerçekleşmesini beklediğini belirtti.

Etiketler: İspanya destek
REKLAMI KAPAT X