İsrail'de enflasyon üst üste ikinci ayında yavaşladı

Okuma Süresi: 2 Dakika
İsrail'de enflasyon üst üste ikinci ayında yavaşladı
Doviz.com
16.11.2023 12:12

Savaşın etkisiyle enflasyonun artacağına yönelik beklentilerin aksine İsrail'de enflasyon üst üste ikinci ayında da yavaşladı.

Hamas’la savaş nedeniyle fiyatların artacağı yönündeki önceki tahminlerin aksine İsrail’de enflasyon üst üste ikinci ayda da yavaşladı.

Çarşamba günü yayımlanan enflasyon verilerine göre İsrail’de enflasyon ekim ayında yıllık bazda yüzde 3,7 ve aylık bazda yüzde 0,5 arttı. Eylülde enflasyon yıllık bazda yüzde 3,8 olarak açıklanmıştı.

Enflasyondaki düşüşte kiralık konut fiyatlarındaki artışların yavaşlaması ve başta kültür ve eğlence olmak üzere tüketici talebindeki büyük düşüş etkili oldu.

Enflasyon yavaşlasa da yüzde 1-3 olan resmi hedef aralığının üzerinde kalmaya devam ediyor.

Kredi kartı harcamalarında sert düşüş

Savaş en çok eğlence ve turizm sektörlerini etkilerken 300 binden fazla yedek askerin askere çağrılması bazı sektörlerde işçi sıkıntısına yol açtı. Çatışmaların beşinci haftasında, kredi kartı harcamaları 2023’teki ortalama bir haftaya kıyasla yüzde 20’den fazla azaldı.

Barclays ekonomistleri İsrail ekonomisine ilişkin yayımladıkları bir raporda, “İsrail ekonomisinin keskin toparlanmalar gösterdiği önceki kriz dönemlerinin aksine, güvenlik sorunlarının da etkisiyle bazı sektörlerin toparlanması daha fazla zaman alacağından daha kademeli bir toparlanma bekliyoruz” dedi.

Şekeldeki kayıplar toparlandı

İsrail para birimi şekel, savaşın ilk üç haftasında büyük ölçüde zayıflasa da o zamandan bu yana toparlandı ve büyük ölçüde merkez bankasının ekonomiyi desteklemek için rezerv satmasının yardımıyla savaşın başladığı 7 Ekim öncesinden daha güçlü bir konuma ulaştı.

Görünümün değişken olması nedeniyle İsrail Merkez Bankası şekeli desteklemeye ve piyasaları istikrara kavuşturmaya odaklanarak faiz oranlarını sabit tutarken Barclays, bu yılın kasım ayındaki son faiz toplantısında faizin sabit tutulmasını bekliyor. Ocak ayında ise çeyrek puanlık bir indirim yapılması bekleniyor.

Barclays ekonomistleri “İşgücü kıtlığı, düşük talepten kaynaklanan dezenflasyonist baskıları dengeleyebilir ve daha derin bir gevşeme döngüsünün kapsamını sınırlayabilir” dedi.

Merkezi İstatistik Bürosu tarafından ekim ayı için yapılan bir ankette, savaşın zaman içinde keskin bir deflasyonist etki yaratacağını öngörüldü. Tel Aviv merkezli Leader Capital Markets geçtiğimiz günlerde bir yıl sonrası için enflasyon tahminini yüzde 2,6’ya düşürdü.

REKLAMI KAPAT X