İsrail saldırılarının ardından Gazze'de son durum

Okuma Süresi: 2 Dakika
İsrail saldırılarının ardından Gazze'de son durum
Doviz.com
18.10.2023 14:59

İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırıları, binlerce kişinin ölümüne neden olurken diğer yandan şehrin ekonomisinin de çökmesine yol açtı.

İsrail ordusu, Gazze’ye yönelik saldırıların başlangıcından bu yana fabrikaları sıklıkla hedef alırken; savaş uçakları da 12. günde Gazze Şeridi’ne yönelik yoğun hava saldırılarını sürdürdü.

Saldırılarda endüstriyel ve ticari tesislerin de aralarında bulunduğu mahalleler ise tamamen yok edildi. 

Böylelikle İsrail, Gazze Şeridi’ndeki sanayi tesislerine yönelik yoğun saldırılarıyla bölge altyapısına da büyük hasar verdi.

Saldırıların ardından enerji sistemleri ve iletişim çökerken, fabrikalar ve endüstriyel tesisler de tamamen durdu.

"İsrail, ekonomik hayatın tamamını yok etmeye çalışıyor"

Filistin Ekonomi Bakanı Halid el-Useyli ise 2022 yılı sonu verilerine göre Gazze’de 50 bin ticari kuruluş bulunduğunu belirterek, Gazze Şeridi’nde fabrikalardan, mağazalara kadar yer alan tesis ve yapıların İsrail saldırılarının hedefi haline geldiğini belirtti.

Useyli ayrıca İsrail'in Gazze’deki ekonomik hayatın tamamını yok etmeye çalıştığını belirterek, askeri saldırılarda tarihte görülmemiş kayıpların yaşandığını ifade etti.

Bilanço belirlenemiyor

Ağır bombardımana sahne olan Gazze Şeridi’ndeki şehirler arasında hareket zorluğu nedeniyle ise Ekonomi Bakanlığı ve ilgili kurumlara bağlı ekipler, 12 gündür süren İsrail savaşının bilançosunu belirleyemiyor.

Ancak, Gazze’de toplam 3 bine yakın fabrikanın bulunduğu biliniyor. Bunların 2 bini İsrail saldırılarından önce faaliyette iken, geri kalan bini ise yıllardır hizmet veremiyor.

Faaliyette olan fabrikaların ise hammadde, elektrik enerjisi ve ihracat kısıtlamaları nedeniyle üretim kapasitelerinin mevcut durumda yüzde 30’u geçmediği düşünülüyor.

Savaş öncesinde ise Gazze’de fabrikalar; giyim, tekstil, gıda sanayilerinin yanı sıra ahşap ve mobilya imalatı, bazı metal sanayileri ve bazı gübre türlerinin imalatında faaliyet gösteriyordu.

Filistin İşadamları Derneğinin verilerine göre 2 bin fabrikada yaklaşık 25 bin kişiye doğrudan, yaklaşık 35 bin kişiye ise dolaylı istihdam sağlanıyordu.

İLGİLİ ANALİZ Orta Doğu gerginliğine küresel şirketler nasıl tepki verdi? Hamas ve İsrail kuvvetleri arasında 7 Ekim sabahı patlak veren çatışmalar sebebiyle bazı küresel şirketler İsrail’deki faaliyetlerini geçici olarak askıya aldı. Faaliyetlerini askıya alan şirket sayının ise gerginliğin kapsamına göre genişlemesi beklenebilir.
REKLAMI KAPAT X