İstanbul'daki bazı marketlerde 10 TL altındaki sular raflara kalktı

Okuma Süresi: 2 Dakika
İstanbul'daki bazı marketlerde 10 TL altındaki sular raflara kalktı
Doviz.com
04.07.2024 14:08

Gün içinde sıklıkla tüketilen yarım litrelik pet şişe suların son haftalarda 10 liradan satılmaya başlandığı, yerine göre fiyatların 20 liraya kadar yükseldiği bildirildi. 10 lira altında satılan suların ise dolaplardan alınarak raflara kaldırıldığı bildirildi.

Yaz aylarının gelmesi ve sıcaklıkların artmasıyla suya yönelik talep artış gösterdi. Bu kapsamda marketlerde, akaryakıt istasyonlarında, büfeler ve simit tezgahlarındaki yarım litrelik şişe suyun fiyatı artan taleple birlikte 10 lirayı buldu.

Öte yandan İstanbul'daki bazı zincir marketlerin 10 TL'nin altındaki su markalarını bulundurmadığı bazı marketlerin ise ucuz su markalarını raflara koyarak dolaplara yerleştirmediği görüldü.

Su fiyatlarındaki bu artış ise özellikle yaz aylarında su tüketiminin arttığı dönemde halkın tepkisini çekti.

Vatandaşların bazıları artık gıdadaki fiyat artışlarına alıştıklarını ifade ederken bazıları ise Türkiye'de gıda enflasyonunun açıklanamayacak derecede olduğunu belirtti.

Su şişelerinin farklı renkteki kapakları ne anlama geliyor?

SUDER Yönetim Kurulu Başkanı Yaşabey Kalebaşı ise son dönemde bazı sosyal medya hesaplarında yer alan, pet şişe kapak renklerinin suyun türüne göre değiştiği yönündeki iddialarının ardından açıklama yaptı.

Tüketicilerde bilgi kirliliği yaratması üzerine konuya açıklık getiren SUDER Yönetim Kurulu Başkanı Yaşabey Kalebaşı, "Türkiye’de ambalajlı su türleri “doğal mineralli su”, “doğal kaynak suyu” ve “içme suyu” gibi farklı niteliklere sahip. Suyun bunlardan hangi çeşidinin olduğu ise pet şişelerin üzerindeki etikette yer almaktadır. Çeşitli sosyal medya araçlarında paylaşılan kapak renklerinin suyun türünü yansıttığı iddiaları gerçeği yansıtmamaktadır’’ dedi.

"Farklı renk kapaklar farklı pazarlama stratejilerinin ürünü"

Ambalajlı su üretimindeki yasal mevzuata da dikkat çeken Kalebaşı şunları söyledi:

 "Sağlık Bakanlığı’nın “Doğal Mineralli Sular” ve “İnsani Tüketim Amaçlı Sular” hakkındaki yönetmeliklerine göre suyun niteliği yalnızca pet şişe etiketleri üzerinde yer alan bilgide yer alır. Türkiye’de ilgili yönetmeliklerde kapak rengi ile ilgili bir sınıflandırma bulunmamaktadır.

Pet şişe kapaklarının rengi firmaların pazarlama stratejileri çerçevesinde değişiklik göstermektedir. Bilgi çağının içinde olduğumuz bu dönemde maalesef yanlış bilgiler de kamuoyunda hızla yayılıyor ve tüketicilerde kafa karışıklığı yaratıyor. Bu noktada tüketicilerimize merak ettikleri noktalarda resmi açıklamaları dikkate almalarını öneriyoruz.’’

İLGİLİ HABER İstanbul'da yaşamanın maliyeti hesaplandı İstanbul Planlama Ajansı, haziran ayında İstanbul’da dört kişilik bir ailenin ortalama yaşam maliyetini hesapladı.
REKLAMI KAPAT X