İstanbul Havalimanı'ndan üçlü pist uygulamasıyla bir saatte 81 uçak havalandı

Okuma Süresi: 3 Dakika
İstanbul Havalimanı'ndan üçlü pist uygulamasıyla bir saatte 81 uçak havalandı
Doviz.com
17.07.2025 14:18

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, İstanbul Havalimanı'nda 17 Nisan'dan itibaren uygulanmaya başlanan ve eş zamanlı olarak üç uçağın iniş-kalkış yapmasına olanak sağlayan üçlü pist operasyonu kapsamında 2 Temmuz'da bir saatte 81 uçağın kalkış yaptığını ve bunun bir rekor olduğunu bildirdi.

Uraloğlu, İstanbul Havalimanı'nda yürütülen üçlü pist operasyonuna ilişkin yazılı açıklama yaptı.

Yapılan yazılı açıklamada, 17 Nisan’dan bu yana uygun meteorolojik koşullarda uygulanan üçlü pist operasyonlarının sabah 06.00-09.00 saatleri arasında kalkış, 09.00-12.00 ve gece 22.00-00.00 saatleri arasında iniş operasyonları şeklinde düzenli olarak yürütüldüğü belirtildi. Uraloğlu, bu uygulamayla İstanbul Havalimanı’nda hem operasyonel verimliliğin artırıldığını hem de çevresel anlamda önemli kazanımlar elde edildiğini dile getirerek, “Kalkış taksi süresini 15 dakikaya, iniş taksi süresini ise 12 dakikaya indirmeyi hedefliyoruz. Üçlü pist operasyonu sayesinde gerçekleştirdiğimiz hava sahası dizayn değişiklikleri ile uçuşların hem yaklaşma hem de yer hareketleri açısından çok daha verimli biçimde yönetilmesini sağladık.” dedi.

Yakıt tasarrufu ve emisyon düşürme hedefleri

Yeni hava sahası tasarımının, uçaklara daha az manevra yaparak doğrudan yaklaşma ve kalkış olanağı sağladığını aktaran Bakan Uraloğlu, düşük irtifa seviyelerinde uçuş süresinin bu sayede kısaldığını ve en yoğun emisyon salımının gerçekleştiği bu safhada önemli ölçüde azaltım sağlandığını belirtti.

Uraloğlu, açıklamasında, “Uçakların kalkış öncesi kapıdan pist başına varışına kadar geçen süredeki taksi süresini 16 dakikadan 15 dakikaya, iniş sonrası pistten terminale ulaşım süresini ise 13,8 dakikadan 12 dakikaya indirmeyi; iniş trafiklerinin ortalama uçuş süresini ise yaklaşık 4 dakika azaltmayı hedefliyoruz. Bu sayede uçak başına kalkış taksi süresinden 80 kilogram, iniş taksi süresinden 60 kilogram ve bekleme süresinden 300 kilogram yakıt tasarrufu sağlayacağız.” ifadelerine yer verdi.

Açıklamanın devamında Uraloğlu, elde edilen süre kısalmaları sayesinde çevreye zararlı karbondioksit salımının da önemli ölçüde azaltılmasının hedeflendiğini vurgularken, “Uçak başına kalkış taksi süresinden 0,25 ton, iniş taksi süresinden 0,18 ton ve bekleme süresinden 0,9 ton karbondioksit azaltımı sağlamayı planlıyoruz. Önceki çiftli operasyon yapısı, uçakların havadaki bekleme sürelerini artırarak hem karbondioksit emisyonlarının hem de gürültü seviyesinin yükselmesine yol açmaktaydı. Yeni hava sahası tasarımı ve üçlü pist operasyonu sayesinde, havadaki ortalama bekleme süresi yüzde 30 oranında azaldı ve bu gelişme, motor çalıştırma sürelerine bağlı olarak gürültü üretiminin de doğrudan azalmasını sağladı. Gece saatlerindeki yaklaşma süresinin ortalama 3 dakika kısalabilecek olması, özellikle gece sessizliğine duyarlı yerleşim alanlarında yüzde 20’ye varan daha az gürültü anlamına geliyor.” değerlendirmesini paylaştı.

Hedef 200 milyon yolcu

İstanbul Havalimanı’nın hem hava trafiğini hem de çevresel sürdürülebilirliği eş zamanlı yöneten ileri teknolojiye sahip küresel bir merkez haline geldiğini ifade eden Uraloğlu, açıklamasını şu sözlerle tamamladı:

“İstanbul Havalimanı, artan yoğun yolcu ve kargo trafiğini artık çok daha verimli şekilde yönetebilecek altyapı kapasitesine ulaşmış durumda. Üçlü pist operasyonu, İstanbul Havalimanı’nda yıllık 200 milyon yolcu hedefine ulaşma yolculuğumuzda oldukça kritik bir eşiği temsil ediyor.”

İLGİLİ HABER İstanbul havalimanları 4 ayda 40 milyon yolcuyu ağırladı Bu yılın ilk 4 ayında İstanbul'daki havalimanları 39 milyon 43 bin 761 yolcuyu misafir etti.
REKLAMI KAPAT X