İstanbul için bunaltıcı sıcak uyarısı: Nem yüzde 95'e çıkacak

Okuma Süresi: 2 Dakika
İstanbul için bunaltıcı sıcak uyarısı: Nem yüzde 95'e çıkacak
Doviz.com
04 Ağustos 2026 10:25

İstanbul poyrazın serinletici etkisinden çıkarak yılın en sıcak günlerini yaşamaya hazırlanırken, Meteoroloji Genel Müdürlüğü Marmara ve Ege bölgeleri için kuvvetli rüzgar uyarısında bulundu. NTV Meteoroloji Editörü Dilek Çalışkan, sıcaklıkların cuma gününe kadar kademeli olarak artacağını ve nem oranının yüzde 95 seviyelerine ulaşarak bunaltıcı bir hava oluşturacağını belirtti.

Marmara Bölgesi genelinde etkili olan poyraz rüzgarları, İstanbul'da yaz mevsiminin önceki yıllara oranla daha serin hissedilmesini sağladı. Hava sıcaklıklarının mevsim normallerinde seyrettiği bu dönemin ardından, rüzgarın etkisini yitirmesiyle birlikte mega kent için aşırı sıcakların etkili olacağı yeni bir süreç başlıyor. Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından paylaşılan son verilere göre, yurdun kuzey kesimleri ile Akdeniz’in iç bölgelerinde parçalı ve çok bulutlu bir hava hakim olacak. Rize, Artvin, Ardahan çevresi ile Sinop, Samsun, Giresun ve Trabzon’un iç kesimlerinde yerel sağanak yağışlar görülmesi bekleniyor.

Bölgesel hava durumu ve sıcaklık değerleri

Hava sıcaklıklarında ülke genelinde köklü bir değişim öngörülmezken, güney ve doğu kesimlerde termometrelerin yer yer mevsim normallerinin üzerine çıkacağı tahmin ediliyor. Rüzgarın Marmara’nın güneybatısı ve Kuzey Ege kıyılarında kuzeydoğu yönlerden saatte 40-60 kilometre hıza ulaşması beklenirken, uzmanlar bu bölgelerde yaşanabilecek olumsuzluklara karşı vatandaşları dikkatli ve tedbirli olmaları konusunda uyarıyor.

Şehir / Bölge Hava Durumu Tahmini Beklenen Sıcaklık (°C)
Rize Parçalı, çok bulutlu ve yerel sağanak yağışlı 28°C
Samsun Parçalı, yer yer çok bulutlu ve iç kesimler yağışlı 29°C
Trabzon Parçalı, çok bulutlu ve öğle saatlerinde yağışlı 28°C
İstanbul Hafta sonuna doğru artan sıcaklık ve yüksek nem 33°C - 35°C

Yüksek nem ve artan sıcaklık dalgası

Ağustos ayının girişiyle birlikte hissedilen sıcaklıklar yükselirken, nem miktarındaki artış günlük yaşamı daha bunaltıcı hale getiriyor. NTV Meteoroloji Editörü Dilek Çalışkan, İstanbul’da çarşamba günü 33 derece olarak ölçülmesi beklenen sıcaklığın cuma gününe kadar 35 dereceye çıkacağını vurguladı. Sıcak hava dalgasının 13 Ağustos tarihine kadar etkisini sürdüreceğini kaydeden Çalışkan, özellikle bağıl nem oranının yüzde 90-95 seviyelerine tırmanacağına dikkat çekti.

Orman yangınları ve rüzgar riski

Sıcak hava dalgasının yanı sıra rüzgarın hızı ve kuruluk derecesi belirli bölgelerde yangın riskini tetiklemeye devam ediyor. Çanakkale ile Manisa arasındaki hatta poyrazın oldukça sert ve kuru estiğini belirten Dilek Çalışkan, "Bu hafta da çok sert estiği için bu bölgelerde orman yangını tehlikesi var" diye konuştu. İzmir’in iç kesimlerinde yangın tehlikesi ciddiyetini korurken, Antalya bölgesindeki riskin bu hafta itibarıyla azaldığı gözlemleniyor. Karadeniz Bölgesi'nde ise özellikle Rize ve Artvin çevrelerinde öğle saatlerinde sağanak ve gök gürültülü sağanak geçişleri bekleniyor.