İsveç'in NATO'ya Katılım Protokolü TBMM'de

Okuma Süresi: 1 Dakika
İsveç'in NATO'ya Katılım Protokolü TBMM'de
Doviz.com
23.10.2023 17:17

İsveç’in NATO’ya Katılım Protokolü, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından imzalanarak Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne sevk edildi.

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı, İsveç’in NATO’ya Katılım Protokolü'nün, Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne sevk edildiğini duyurdu.

İletişim Başkanlığı'ndan yapılan açıklamada "İsveç’in NATO’ya Katılım Protokolü, Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan tarafından 23 Ekim 2023 tarihinde imzalanarak Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne sevk edilmiştir." denildi.

Süreç nasıl işleyecek?

TBMM Başkanlığı, protokolü önce Dışişleri Komisyonu’na gönderecek. Komisyon onayının ardından metin, TBMM Genel Kurulu’na gelecek. Genel Kurul'un da onayının ardından Meclis süreci tamamlanmış olacak. 

Türkiye'nin, İsveç'in NATO üyeliğini onayladığına dair belgeyi, 1949 tarihli Kuzey Atlantik Antlaşması'nın saklayıcısı ABD'ye teslim etmesinin ardından ise İsveç NATO'nun 32. üyesi olarak ittifaka katılacak. 

Finlandiya onaylanmış, İsveç onaylanmamıştı

Finlandiya ve İsveç, Rusya'nın Ukrayna'ya başlattığı saldırılara tepki olarak, geçen yıl NATO üyeliği için başvurmuş ve ittifak üyelerinin çoğu bu başvuruyu hızla onaylamıştı.

Türkiye ise güvenlik iş birliği konusundaki endişelerini gerekçe göstererek İsveç'in NATO üyeliğini onaylamamıştı.

Etiketler: İsveç NATO TBMM
REKLAMI KAPAT X