İsviçre, tarihte ilk kez 'enflasyondan kaynaklanan' iltica taleplerini kabul etti

Okuma Süresi: 2 Dakika
İsviçre, tarihte ilk kez 'enflasyondan kaynaklanan' iltica taleplerini kabul etti
Doviz.com
02.02.2023 14:13

2015 yılında İsviçre’ye iltica etmede, dünya ülkeleri arasında 14. sırada yer alan Türk vatandaşlar, 2022 yılında bu listede ikinci sıraya yükseldi. İsviçre 2022 yılında fiyat artışlarını gerekçe gösteren Türklere de iltica hakkı vermeye başladı.  

TELE1'in haberine göre, İsviçre’de Türkler “ülkeye kaçak girme ve iltica talep etme” konusunda rekor kırdı. 

İsviçre, Türkler’in ilticalarının hızla arttığını belirtirken, bu durumun nedeni olarak siyasi sebeplerin yanında “Zamlardan ve geçim sıkıntısından kaçış” olarak açıkladı. 

Enflasyon nedeniyle iltica ise tarihte ilk defa gerçekleşirken, bu nedenle “İltica hakkının kabul edilmesi“ de bir ilk olarak aktarıldı.

İltica edenler eğitimli kişiler 

İsviçre’ye ilticada birinci sırada Afganlar yer alırken, İsviçre’ye kaçak yollardan ya da vizeyle gelip iltica talebinde bulunan Türklerin sayısı ise 3 bine çıktı. Bunların çoğunun  ise eğitimli kişiler olduğu açıklandı. Ülkeye ayrıca Suriye, ve Cezayir gibi ülkelerden gelen ilticacı sayısı düşerken, iltica başvurusunda bulunan Türklerin sayısı her geçen gün artış gösteriyor.

Dünyanın en zengin ülkelerinden biri olan İsviçre’ye gelen Türklerin, iltica sebepleri ise genel olarak üç başlıkta toplandı.

İsviçre Göçmen Dairesi Müsteşarlığı, “Türkiye’den gelip İsviçre’den koruma ya da iltica isteyenlerin; insan hakları ihlalleri ve haklarındaki kovuşturmalarla birlikte muhalif oldukları için takibata uğradıklarını söylediklerini” belirtti.

İltica nedenlerin ikinci sırasında ise Türkiye’deki fiyat artışları ve geçim sıkıntısının olduğu belirtildi. Üçüncü sırayı ise pandemi koşullarının yarattığı zorluklar oluşturdu.

Avrupa yasalarında ise “ekonomik iltica” başlıklı bir hak bulunmuyor. Daha çok siyasi takibat, ülkesinde siyasi görüşleri nedeniyle ceza alma gibi nedenleri ispatlayanlara bu hak veriliyor.

REKLAMI KAPAT X