
İtalya Başbakanı Giorgia Meloni, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ile toplam 40 milyar dolarlık bir yatırım anlaşmasına imza attıklarını açıkladı.
Meloni, resmi temaslar kapsamında Roma’ya gelen BAE Devlet Başkanı Muhammed bin Zayid Al Nahyan ile başbakanlık sarayı Chigi'de bir araya geldi. Görüşmenin ardından iki lider, Roma'da düzenlenen İtalya-BAE İş Forumu'na katıldı.
Başbakan Meloni, yaklaşık 300 iş insanının katıldığı forumda yaptığı konuşmada, İtalya ve BAE arasındaki ilişkilerin yeni bir seviyeye taşındığını vurgulayarak, "Bunu tarihi bir gün olarak görüyorum. Bazen bu kelimeyi uygunsuz şekilde kullanıyoruz ama bugün tarihi bir günden bahsetmenin uygunsuz olmadığı bir durumdayız. BAE Devlet Başkanı’nın İtalya'ya yaptığı ilk resmi ziyaret, ülkelerimiz arasındaki işbirliğinde bir dönüm noktasıdır." dedi.
İki ülke arasındaki işbirliğini daha önce hiç ulaşılmamış bir seviyeye çıkarmaya karar verdiklerini ifade eden Meloni, "Bugün 40’tan fazla ikili anlaşmaya imza attık. BAE'nin İtalya'ya 40 milyar dolar yatırım yapma kararını memnuniyetle karşılıyorum. Bu, ülkemiz tarihindeki en büyük ve en etkileyici yatırımlardan biri. Aynı zamanda İtalya'nın üretim sistemine, ekonomisine ve geleceğine duyulan güvenin bir göstergesi." değerlendirmesinde bulundu.
İtalya Başbakanlığı tarafından yayımlanan açıklamada da 40’tan fazla anlaşma imzalandığı belirtilerek; ekonomi, yatırım, savunma, enerji, barışçıl nükleer enerji, sürdürülebilir enerji ve enerji geçişi, uzay ve kültürel mirasın korunması gibi birçok alanda iş birliğinin geliştirileceği ifade edildi.
Anlaşma kapsamında enerji, su, sürdürülebilirlik, gıda güvenliği, tarım ve sağlık alanlarında da ortak projelerin hayata geçirileceği aktarılan açıklamada, özellikle İtalya’nın Mattei Planı çerçevesinde Afrika ile ortaklıklarının güçlendirmesinin hedeflendiği bildirildi.