Japon Ekonomisi 3.Çeyrekte de Büyümeye Devam Etti

Okuma Süresi: 1 Dakika
Japon Ekonomisi 3.Çeyrekte de Büyümeye Devam Etti
Doviz.com
16.11.2017 11:29

Japonya son 16 yılın en uzun  süreli kesintisiz ekonomik büyümesini gerçekleştirdi.  Japonya’nın GSYİH’ı beklentilere uygun olarak 3.çeyrekte %0.3 ve yıllık bazda %1.4  büyüdü  Bir önceki çeyrekte 3 aylık ve yıllık büyüme sırasıyla  %0.6 ve %2.6   olarak gerçekleşmişti.  Bu arada  Japonya’da GSYİH’nın `’ını oluşturan özel tüketim harcamaları 7inci üç aylık dönemin sonunda ilk kez geriledi (-%0.5).  Özel tüketim harcamaları 2.ci çeyrekte ise %0.7 artış göstermişti.   Japan Times gazetesinin haberine  göre 2.Dünya savaşı sonrasında,  1965-1970 döneminden sonra kaydedilen bu 2inci  en uzun süreli ekonomik genişleme döneminde  Japon ekonomisinin görünümü o kadar da parlak değil.  Bazı uzmanlar Japon ekonomisinin büyümesine rağmen tüketici harcamalarının güçlü olmamasını ücretlerin yeterince artmamasına bağlıyorlar.   Ücret artışlarını desteklemek için önlemler alan Başbakan Abe şirketlere önümüzdeki yıl %3 ücret artışı yapmaları için çağrıda bulundu.

Japonya Eylül Ayı Sanayi Üretimi bir önceki aya göre % 1.0 gerilerken yıllık bazda % 2.6 artarak beklentileri karşıladı. Eylül ayı kapsite kullanım oranı ise -%1.5 geriledi. 

Financial Times’a göre  Japonya’nın GSYİH’ı fazla değişkenlik gösteriyor ve ilk açıklanan sonuçların sınırlı veriye dayanmaları nedeniyle dikkatli yorumlanması gerekiyor. 8 Aralıkta yapılacak 2inci revizyonda alışılageldiği üzere ilk sonuçlar önemli ölçüde değişebilir.    

REKLAMI KAPAT X