Japonya’da Enflasyonun Artış Hızı Değişmedi

Okuma Süresi: 1 Dakika
Japonya’da Enflasyonun Artış Hızı Değişmedi
Doviz.com
26.01.2018 16:19

Japonya İçişleri ve Haberleşme Bakanlığı tarafından Cuma günü yayımlanan Aralık ayı enflasyon raporuna göre, Japonya’da çekirdek enflasyon Aralık ayında beklentilere uygun olarak yıllık bazda %0,09 artış göstererek, son 12 aydır  kesintisiz artmış oldu.  Ancak enflasyonun artış hızında bir önceki aya göre değişim olmadı. Çekirdek TÜFE değişken olan gıda fiyatlarnı içermiyor.

Çekirdek TÜFE artış hızının bir önceki aya göre değişmemesi Japon Merkez Bankası’ nın yıl sonuna doğru faizleri artıracağı yönündeki beklentileri boşa çıkarmış oldu.

Salı günü Japon Merkez Bankası enflasyonun hedeflenen %2 seviyesine Mart 2020’de ulaşacağını belirtmişti.  Japonya Merkez Bankasının enflasyon ölçümünde kullanıdğı diğer bir gösterge olan gıda ve enerji fiyatlarının hariç tutulduğu “çekirdek-çekirdek” TÜFE endeksin de Aralık ayında yıllık bazda %0,3  artış gösterdi ancak bir önceki aya göre artış hızında değişim olmadı. 

Uzmanlar, Japonya’da çekirdek TÜFE artışının %1 ‘i aştığında Merkez Bankasının faiz oranlarını artırmak için harekete geçeceğini tahmin ediyorlar.

REKLAMI KAPAT X