Jeopolitik Riskler ve ABD Vize Krizi Doları 3.73'e Çıkardı!

Okuma Süresi: 2 Dakika
Jeopolitik Riskler ve ABD Vize Krizi Doları 3.73'e Çıkardı!
Doviz.com
25.10.2017 11:54

Mahmut Can Emir / İstanbul, 25 Ekim (DHA) - Irak ve Suriye'de süren çatışmalardan dolayı ortaya çıkan jeopolitik riskler ve ABD ile yaşanan vize krizinde ortaya çıkan yeni gelişmelerin etkisiyle dolar 3.73 liranın üzerine çıktı.

Dolarda yaşanan yükselişin en büyük etkenlerinden biri ABD'nin, Adalet Bakanlığı heyetine vize vermediği yönünde haberler oldu. Bu haberlerden sonra dolar 3.76 liraya çıktı. Dolar, iç piyasadaki işlemlere 3.73 - 3.74 lira aralığında, euro da parite etkisiyle 4.40 - 4.41 lira aralığında başladı.

Borsa İstanbul Endeksi de, yeni güne yüzde 0.33 yükselişle 107 bin 560 puandan başladı ve kazanımlarını artırarak, yüzde 0.45 artışla 107 bin 689 puana çıktı.
Başkan Donald Trump'ın şirketlerin vergilerini azaltmayı öngören düzenleme hazırlığına bağlı olarak yükselen ABD'de Wall Street Borsası'nın Dow Jones Endeksi de yüzde 0.72 artışla 23 bin 441 puana çıkarak rekor tazeledi.

"Negatif ayrışma devam edebilir…"
İş Yatırım'ın, "Negatif ayrışma devam edebilir…" başlıklı günlük piyasa bülteninde, "Doların güçlenmesi ve 10 yıllık tahvil faizinin 200 günlük ortalamasını geçmesi ABD hisse senetlerindeki yükseliş eğilimini değiştirmedi" denildi ve şu değerlendirme yapıldı:

"Beklentinin üzerinde gelen şirket karları Wall Street’i yeni zirvelere taşıdı. Gelişmekte olan varlıklarda ise yerel paralardan başlayarak, devlet tahvillerine ve hisse senetlerine yayılan bir tedirginlik hakim.
"Küresel büyümenin hızlandığı bir konjonktürde doların güçlenmesini ve 10 yıllık devlet tahvillerdeki yükselişi gelişmekte olan hisse senetleri için bir tehdit olarak görmüyoruz.
"Geçmiş veri yerel para birimlerinin ve tahvillerin değer kaybetmesine rağmen gelişmekte olan hisse senetlerinin Wall Street’in liderliğinde yükselebildiğini gösteriyor.
"Ancak Ortadoğu’da yaşanan güç savaşı ve Batı ile yaşanan gerginliğin yabancı yatırımcıların Türkiye’ye yönelik risk algısını bozmaya başlaması bizi endişelendiriyor.
"Gelişmekte olan hisse senetlerine göre yüzde 38 ıskontoya ve Arjantin’den sonra en yüksek nominal faize rağmen yabancı yatırımcıların gelmekte nazlanması rahatsızlık verici.
"Kısa vadede Türkiye piyasaları dünyadan negatif ayrışmaya devam edebilir."

REKLAMI KAPAT X