JP Morgan’dan ABD’ye resesyon uyarısı

Okuma Süresi: 2 Dakika
JP Morgan’dan ABD’ye resesyon uyarısı
Doviz.com
17.11.2022 12:45

JP Morgan, Fed'in önümüzdeki dönemlerde enflasyonla mücadele için para politikasını daha da sıkılaştırmasını beklediğini söyleyerek, gelecek yılın ikinci yarısından itibaren ABD'de resesyon yaşanabileceği uyarısında bulundu.

Finans devi JP Morgan, ABD ekonomisinin gelecek yılın dördüncü çeyreğinde %0,5 oranında daralacağını ve muhtemelen bu daralmanın 2024 yılına da sarkacağını öngördüğünü söyledi.

Bu tahminin gerçekleşmesi durumunda, 2023 yılı ABD Gayrisafi Yurtiçi Hasılası (GSYH) %1 seviyesine düşerek, 2022 yılı tahminlerinin oldukça uzağında kalacaktır.

JP Morgan ayrıca, bu yıl şimdiye kadar 300 baz puandan fazla artış yapan Fed'den, Mart 2023'e kadar toplam 100 baz puanlık (bps) faiz artışı daha beklediğini açıkladı.

Banka stratejistlerinin faiz artış öngörüsü ise, aralık ayı için 50 baz puan seviyesindeyken, şubat ve mart ayları için ise 25'er baz puan seviyesinde gerçekleşti.

JP Morgan yetkilileri ayrıca, artan faiz oranlarının iş gücü piyasasını da olumsuz etkileyebileceğini belirterek, ABD ekonomisinin 2024 ortasına kadar bir milyondan fazla istihdam kaybına uğrayabileceğini vurguladı. İş gücü piyasasındaki bu beklentinin ise, Fed'i 2024'ün ikinci çeyreğinden itibaren 50’şer baz puanlık faiz indirimlerine zorlayabileceği belirtildi.

Stratejistler, ABD’de ekim ayı itibariyle %7,7 seviyesinde gerçekleşen tüketici fiyat enflasyonunun (TÜFE) ise, 2023 yılı sonunda %4,1 seviyesine gerilemesini bekliyor.

Fed'in faiz artışlarında özellikle incelediği çekirdek TÜFE’nin ise, mevcut %6,3 seviyesinden 2023 yılı sonunda %3,4 seviyesine gerilemesi bekleniyor.

Etiketler: JP Morgan resesyon abd
REKLAMI KAPAT X