JPMorgan’dan ABD'ye bütçe açığı uyarısı

Okuma Süresi: 2 Dakika
JPMorgan’dan ABD'ye bütçe açığı uyarısı
Doviz.com
15.05.2024 14:51

JPMorgan Chase CEO'su Jamie Dimon, ABD'yi bütçe açığını bir an önce azaltmaya çağırarak, konunun göz ardı edilmeye devam edilmesi halinde "çok daha rahatsız edici" bir hal alacağı uyarısında bulundu.

Dimon Sky News'e verdiği bir röportajda, "Amerika çok para harcadı. Covid sırasında ve Covid sonrasında, açığımız şu anda %6 seviyesinde. Bu çok fazla, ama tabii ki bu büyümeyi tetikliyor. Herhangi bir ülke borç alıp biraz büyüme sağlayabilir, ancak bu her zaman iyi bir büyümeye yol açmayabilir. Bu nedenle, Amerika'nın mali açık sorunlarımıza biraz daha fazla odaklanmamız gerektiğinin ve bunun dünya için önemli olduğunun farkında olması gerektiğini düşünüyorum" dedi

ABD Hazine Bakanlığı'na göre federal hükümet şu ana kadar 2024 mali yılında topladığından 855 milyar dolar daha fazla harcama yaptı. 2023'te bütçe açığı 1,7 trilyon dolar olarak gerçekleşmişti.

Dimon, ABD'nin bütçe açığıyla baş edememesi halinde önümüzdeki birkaç yıl içinde bunun sonuçlarına katlanıp katlanmayacağı sorusuna şu yanıtı verdi:

"Bunun büyük bir intikam olduğunu düşünmüyorum ve önümüzdeki birkaç yıl içinde olacağını da sanmıyorum, ancak daha yüksek enflasyona sahip olmamızın nedeninin bu olduğunu düşünüyorum. Bence ülkenizde harika bir iş yapmak istiyorsanız ve %6 açığınız ve GSYH'ye oranla %100 borcunuz varsa, bu bir süre [devam edebilir], ancak ne kadar erken odaklanırsak o kadar iyi olur."

Dimon, ABD hükümetinin güçlü bir ekonomik büyüme döneminin tadını çıkarırken açığı azaltmaya "gerçekten odaklanmasını" umduğunu söyledi.

"Bir noktada bir soruna neden olacak ve neden bekleyesiniz ki?" diye konuyan Dimon, "Soruna piyasa neden olacak ve o zaman bununla başa çıkmak zorunda kalacaksınız ve muhtemelen başlangıçta başa çıktığınızdan çok daha rahatsız edici bir şekilde" dedi.

İLGİLİ HABER Bütçe nisanda 177,8 milyar TL açık verdi Merkezi yönetim bütçesi nisanda 177,8 milyar TL, faiz dışı denge ise 63,8 milyar TL açık verdi.
REKLAMI KAPAT X