JPMorgan’dan Türkiye analizi: Kur şoku riski öngörmüyoruz

Okuma Süresi: 3 Dakika
JPMorgan’dan Türkiye analizi: Kur şoku riski öngörmüyoruz
Doviz.com
16.09.2024 16:12

JPMorgan Türkiye Ekonomisti Fatih Akçelik, Türkiye'de bir kur şoku riski görmediklerini belirterek, "Para politikasının sıkı olmaya devam edeceğini beklediğimizden bir dolarizasyon beklemiyoruz" dedi.

JPMorgan Türkiye Ekonomisti Fatih Akçelik, CNBC-e canlı yayınında Berfu Güven'in sorularını yanıtladı.

Akçelik'in açıklamalarından öne çıkanlar şöyle oldu:

"(Merkez Bankası bu hafta ne yapar?) Merkez Bankası'nın faizi sabit tutmasını ve ileriye dönük yönlendirmesinde değişiklik beklemiyorum. Enflasyon görünümüne dair yorumları değerli olacak. Önemli bir PPK toplantısı olmayacak, enflasyondaki son gelişmelerin değerlendirildiği bir toplantı bekliyoruz. Faiz indirim sinyali bu toplantıda verilmeyecek. Beklentimiz faiz indirim döngüsünün kasım ayında başlaması. Eylül ayında yüzde 2 üstünde aylık enflasyon bekliyoruz. Enflasyon raporu 8 Kasım'a ertelendi. 4 Kasım'da ekim enflasyonunu ve 5 Kasım'da ABD seçimlerini göreceğiz. Merkez Bankası 8 Kasım'ı bekleyip kasım toplantısında faiz indirebilir.

"Ekimde ek vergi paketi bekliyoruz"

(Ek paket beklentisi var mı?) Ekim ayında ek bir vergi paketinin Meclis'e gelmesini bekliyoruz. Borsaya vergi getirilmesi gibi kalemler tartışılacak. Önümüzdeki yılın ilk yarısından ikinci bir paket daha Meclis'e gelebilir. Kamu bütçe açığının milli gelire oranının yüzde 3,1'e kadar gerilemesinin mümkün olduğunu düşünüyoruz. Para politikasının gelecek yıl gevşediği maliye politikasının sıkılaştığı bir kompozisyonla devam edilecek. Enflasyonu önceleyen bir program, o açıdan OVP'de beklentilerimiz karşılandı.

(Dezenflasyon süreci) Hanehalkı gerçekleşen enflasyona oldukça duyarlı. Enflasyon geriledikçe beklentilerin de aşağı geldiğini göreceğiz. Hanehalkı gerçekleşen enflasyona bakıyor.

"TL'nin değerlenmesi için alan var"

TL reel olarak değerli değil. Cari açık hızlı bir şekilde aşağı geliyor, ihracat yıllık bazda büyümeye devam ediyor, ithalat da aşağı gelmeye devam ediyor. Bu görünümde TL'nin değerli olduğunu söylemek mümkün değil. Turizmde de azalma görmedik. TL'nin değerlenmesi için alan var. Dezenflasyon sağlamak istiyorsanız para biriminiz reel olarak değerlenmek durumunda. 2025 sonuna kadar reel değerlenmenin devam edeceğini düşünüyoruz.

"Dolarizasyon beklemiyoruz"

Para politikasının sıkı olmaya devam edeceğini beklediğimizden bir dolarizasyon beklemiyoruz. 2025 sonuna doğru Brent beklentimiz 60 dolar. Bu taraftan da cari açığı destekleyecek.TL kredisine dair alınan yüzde 2 sınır var. Onun da hemen gevşetilmeyeceğini bekliyoruz. Cari işlemler açığının düşük seyretmesi sağlanacak.

(Kur şoku riski var mı?) Biz bir kur şoku riski görmüyoruz. Makro temeller bunun gerçekleşmesine neden olacak durumda değil. Dolarizasyona dair net bir resim görmüyoruz. Bir kur şoku beklemiyoruz.

(Londra swap kanalı açılır mı?) TL uzun pozisyon almak isteyen çok yabancı yatırımcı vardı. Açılmamasına karar verildi. Küresel riskten kaynaklanan TL satış dalgası durumunda algıyı bozabilirdi. Ekonomi yönetiminin ajandasında swap kanalı açılması için gündem olmayacak. Açılması için enflasyonun yüzde 20 ve altına inmesi ve Merkez Bankası rezervlerinin rahat olacağımız bir seviyenin sağlanması gerekiyor. Bu 2025 sonlarına doğru gerçekleşebilir.

"Faiz indirimiyle yabancılar yerel tahvillere yönelecek"

TL tarafında pozisyonu olan serbest fonlar o pozisyonlarını koruyor. Gerçek yatırımcı faiz indiriminin gerçekleşmesini bekliyor. JPMorgan olarak TL'de uzun pozisyon tavsiyemiz var ve 5 yıllık yerel tahvilleri alma tavsiyemiz var. Faiz indirimiyle yabancıların TL pozisyonunun yerel tahvillere kaydıracağını öngörüyoruz.

Enflasyon düştüğü zaman aslında Türkiye'de hisse senedi yatırımcıları bakımından daha yatırım yapılabilir ülke konumuna geçiyor. Beklenti 2025'in ilk çeyreği itibarıyla yabancıların tercih edeceği yönünde.

S&P'den not artışı bekliyorum. Yatırım yapılabilir seviyenin üç puan altında olacak bütün kredi kuruluşları. Artışın devam etmesi için enflasyonun düşmesini bekleyecekler.

"Fed'in indirimi Türkiye olumlu faydalanır"

Fed'le ilgili 50 baz puan indirim bekliyoruz. İşgücü piyasasındaki risklerin aşağı yönlü olarak gerçekleşmesinden kaynaklanıyor. Kasımda da 50 baz puan bekliyoruz. Bunun aslında daha yumuşak bir inişi sağlamak için olacağından gelişmekte olan ülkelere sermaye akımlarını tetikleyecek. Türkiye'de dezenflasyon hikayesi var. Fed'in faiz indirim döngüsünden olumlu anlamda faydalanacağımızı düşünüyorum."

REKLAMI KAPAT X