JPMorgan ve Barclays, Türkiye’ye yönelik enflasyon tahminlerini düşürdü

Okuma Süresi: 1 Dakika
JPMorgan ve Barclays, Türkiye’ye yönelik enflasyon tahminlerini düşürdü
Doviz.com
04.07.2024 08:40

JPMorgan ve Barclays stratejistleri, Türkiye’de açıklanan haziran ayı enflasyon verisinin ardından paylaştıkları raporlarda, bu yıl için enflasyon beklentilerini aşağı yönlü revize etti.

JPMorgan stratejistleri, haziran ayı enflasyon verisinin ardından “Türkiye: Yaz aylarında sert dezenflasyon kapıda” ismiyle bir rapor paylaştı.

Manşet enflasyonun haziranda aylık bazda yüzde 1,6 ile yüzde 2,1’lik beklentilerinin altında geldiğini hatırlatan JPMorgan Türkiye Ekonomisti Fatih Akçelik, yıllık enflasyonun da baz etkisiyle sert biçimde düşerek mayıs ayındaki yüzde 75,4’ten yüzde 71,6’ya gerilediğini belirtti.

Raporda, manşet enflasyonun baz etkisiyle temmuzda yüzde 60’a, ağustosta yüzde 50’ye düşebileceği belirtilerek 2024 yıl sonu enflasyon tahmini yüzde 43,5’ten yüzde 42,5’e, 2025 tahmini yüzde 25,2’den yüzde 25’e düşürüldü.

Barclays tahmini

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre haziranda sekiz ayın ardından ilk kez gerileyen yıllık enflasyonun ardından Barclays stratejistleri ise paylaştığı raporda, yıl sonu enflasyon tahminini yüzde 44,5’ten yüzde 44’e düşürdüğünü açıkladı. Stratejistlerin 2025 yıl sonu beklentisi ise yüzde 30,8 oldu.

Raporda, TCMB’den Ocak 2025’e kadar bir politika değişikliği beklenmediği ancak beklenenden düşük gelen enflasyon sonrası yıl sonunda erken bir faiz indirimi ihtimalinin de güçlendiği belirtildi.

İLGİLİ HABER Bakan Şimşek'ten dezenflasyon açıklaması Bakan Şimşek, enflasyon verilerinin açıklanmasının ardından değerlendirmede bulunarak, "Dezenflasyon süreci başladı. Fiyat istikrarına ulaşana kadar programımızı kararlılıkla uygulayarak kalıcı refah artışını sağlayacağız" dedi.
REKLAMI KAPAT X