Kahramanmaraş'ın İhracatı 972 Milyon Dolar Oldu

Okuma Süresi: 2 Dakika
Kahramanmaraş'ın İhracatı 972 Milyon Dolar Oldu
Doviz.com
02.04.2018 15:09

Ömer KOÇ/KAHRAMANMARAŞ, (DHA) - KAHRAMANMARAŞ Ticaret ve Sanayi Odası (KMTSO) Başkanı Serdar Zabun şehrin yıllık ihracatının yüzde 9.3 artışla 972 milyon dolara yaklaştığını söyledi.


Türkiye İhracatçılar Meclisi'nin (TİM) mart ayı verilerini değerlendiren Serdar Zabun, Ocak-Mart döneminde Kahramanmaraş'ın ihracatının yüzde 9.2 artışla 276 milyon 829 bin dolara ulaştığını söyledi. Zabun, "12 aylık ihracatımız yüzde 9.3 artış göstererek 972 milyon dolara yaklaştı. 2018'in ocak ayında yüzde 10, Şubat ayında yüzde 14 ve mart ayında yüzde 4,5 büyüme gösteren ihracatımız yılsonunda 1,2 milyar dolara ulaşacaktır" dedi.

2018'in ilk 3 ayında en çok ihracat yapılan ülkelerin İtalya, Mısır, Almanya, Portekiz ve Bulgaristan olduğunu ifade eden Zabun, ihracatın yarısına yakınının bu ülkelere yapıldığını söyledi. Serdar Zabun, şöyle devam etti:

"135 milyon dolar ihracat yaptığımız bu ülkeler, 3 aylık ihracatımızda yüzde 48.6 paya sahip. Tek başına İtalya'nın ihracatımızdaki payı 65 milyon dolar ile yüzde 23,3. Her geçen gün kalite bakımından öne çıkan Kahramanmaraş, İtalya başta olmak üzere birçok Avrupa ülkesine üretim ve ihracat yapıyor. Sektörel açıdan baktığımızda, tekstil ve hammaddeleri 169 milyon dolar, demir ve demir dışı metaller 40 milyon dolar, kağıt 21 milyon dolar, hazır giyim ve konfeksiyon 19 milyon dolar, hububat 7 milyon dolar ve çimento 6 milyon dolar ihracat yaptı. En büyük 1000 sanayi kuruluşu arasında 24 şirketiyle Türkiye'nin en başarılı 8'nci kenti olan şehrimiz, diğer yanda 19 milyar liralık ticaret hacmi ile ülkemizin önemli ticaret merkezleri arasında yer alıyor. 300 ihracatçı şirketi ile 120 ülkeye ihracat yapan, bin fabrika ve 150 bin kişilik istihdam ordusuyla ülkemizin ekonomik büyümesinde önemli pay sahibi bir kent Kahramanmaraş. Bu başarıyı sürdürmek ve şehrimizde daha güçlü bir üretim yapısı oluşturmak adına tüm gücümüzle çalışıyoruz. Özel sektörün önünü açacak çalışmalarımızla, Sektörel faaliyetlerimizle, yeni organize sanayi bölgeleri ve ticaret merkezi projemizle ekonomik kalkınmanın altyapısını güçlendirmeye gayret ediyoruz. 2017 yılında, 1,2 milyar liralık 154 adet özel sektör projesi teşvik belgesine bağlandı. Bu projeler ve geçmiş yıllardan gelen yatırımlarla 3 milyar liranın üzerinde bir yatırım potansiyeli oluştu. Bu yatırımlarla birlikte şehrimizde üretim ve ihracatta ciddi bir kalkınma olacak. Ülkemiz yüzde 7,4'lük büyüme oranıyla küresel ölçekte çok önemli bir başarı gösterdi. Burada en büyük pay sanayi sektörüne ait. Bu da bize gelecek dönemlerdeki büyüme, yatırımlar ve ihracat için güven veriyor. İhracata katkı sağlayan, üretim ve istihdamla ülkemizin kalkınmasına destek veren tüm yatırımcılarımıza, girişimcilerimize tebrik ve teşekkürlerimi sunuyorum."

Etiketler: dolar
REKLAMI KAPAT X