Kahramanmaraş'ta 7.7 büyüklüğünde deprem: 4. seviye alarm verildi!

Okuma Süresi: 4 Dakika
Doviz.com
06.02.2023 07:31

Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesinde saat 04:17 itibarıyla 7,7 büyüklüğünde deprem olurken, Gaziantep'te de büyüklükleri 6,6 ile 6,5 olan iki deprem meydana geldi.

Kandilli Rasathanesi ilk olarak depremin Gaziantep’te sabah 4:17’de 7,5 büyüklüğünde meydana geldiğini bildirmişti. Ancak, Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı, depremin Kahramanmaraş’ta ve 7,4 büyüklüğünde meydana geldiğini bildirdi. Kandilli Rasathanesi ise verisini güncelleyerek depremin 7.7 büyüklüğünde gerçekleştiğini açıkladı.

Deprem nedeniyle Kahramanmaraş, Kilis, Diyarbakır, Adana, Osmaniye, Gaziantep, Malatya ve Hatay'da bazı binalar yıkıldı.

Yıkılan binaların bulunduğu bölgelerde arama kurtarma çalışmaları başlatıldı.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Kahramanmaraş merkezli depreme ilişkin şunları kaydetti:

"Kahramanmaraş’ta 70 can kaybı, 200 yaralı, 300 bina yıkıldı,

Hatay 4 can kaybı, 7 yaralı 200 bina yıkıldı,

Osmaniye 20 can kaybı, 200 yaralı, 83 bina yıkıldı,

Adıyaman 13 can kaybı, 22 yaralı, 100 bina yıkıldı,

Diyarbakır 14 can kaybı, 226 yaralı, 20 bina yıkıldı,

Şanlıurfa 18 can kaybı, 200 yaralı, 60 bina yıkıldı,

Gaziantep 80 can kaybı, 600 yaralı, 581 bina yıkıldı,

Kilis 8 can kaybı, 200 yaralı, 50 bina yıkıldı,

Adana 10 can kaybı, 118 yaralı, 16 bina yıkıldı,

Malatya 47 can kaybı, 550 yaralı, 300 bina yıkıldı,

Toplam; 284 can kaybı ve 2323 yaralı var. 1710 bina ise yıkıldı.

Artçı depremler tehlikeli olanlardır. Binalar hasar görmüş ve yıkılmamışsa küçük ölçekli artçı depremin binayı yıkma ihtimali yüksektir. Çalışmalarda bu binalarımız ilgili mühendislerimizle tek tek kontrol edilecektir.

Haberleşmeyle ilgili ilk etapta bazı sıkıntılar olabiliyor. İhtiyaç olmadığı sadece iletişim bakımından görüşmeler olmalı. Uzun görüşmeler olmamalı. Haberleşmede problem yaşamıyoruz. 102 mobil baz istasyonu bölgeye gönderilmiştir. 2 iletişim aracı, 504 jeneratör bölgeye sevk edilmiştir.

Fatura, borç vb. nedenlerle hatları kapatılmış olanların hatları açılmıştır. TURKSAT da uyduları bölgeye sevk etmiştir.

Gaziantep, Hatay ve Kahramanmaraş illeriyle bazı ilçelere doğalgaz akışı durdurulmuştur. Bakanlığımız onarım çalışmalarına başlamak üzeredir. Kilis'te doğalgaz hattı hasardan etkilenmiş durumda, ancak besleme devam etmektedir. Doğalgaz dağıtım şirketleriyle koordinasyon kurulmuştur."

MSB: Nakliye uçakları göreve hazır

Milli Savunma Bakanlığı'ndan (MSB) yapılan açıklamada, insani yardım tugaylarının göreve hazır olduğu ve AFAD ile koordinasona geçildiği belirtildi.

MSB'den yapılan açıklama şöyle:

"TSK İnsani Yardım Tugayı unsurları ile AFAD'ın talepleri kapsamında nakliye uçakları göreve hazırdır. Taleplerin karşılanması için koordinasyona başlanmıştır."

Dördüncü seviye alarm

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesinde meydana gelen 7,7 büyüklüğündeki depreme ilişkin, "Türkiye'nin birçok noktasından arama kurtarma ekipleri bölgeye sevk ediliyor, biz de bakan arkadaşlarımızla bölgelere gideceğiz." dedi.

Soylu, AFAD Koordinasyon Merkezi'nde, Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesinde yaşanan 7,7 büyüklüğündeki depreme ilişkin açıklamalarda bulundu.

Depremden Hatay, Gaziantep, Osmaniye, Malatya, Adıyaman, Adana, Diyarbakır, Kilis ve Şanlıurfa'nın etkilendiğini dile getiren Soylu, "Şu anda bütün valilerimiz jandarma ve emniyet, TSK, AFAD ve Kızılay ekiplerimiz görevlerinin başında ilgili bölgelere sevk ediliyor. Biz de bakan arkadaşlarımızla beraber yola çıkıyoruz. Kahramanmaraş'a ben gideceğim. Hatay'a Tarım ve Orman Bakanımız gidecek. Gaziantep'e Murat Kurum, Osmaniye'ye Gençlik ve Spor Bakanı gidecek. Adıyaman'a Ulaştırma Bakanı İstanbul'dan şu anda geçiyor. Malatya'ya Kültür ve Turizm Bakanı gidecek. Sağlık Bakanımız ise buraya intikal ediyor." ifadelerini kullandı.

AFAD içerisinde oluşturulan basın merkezinden belirli zamanlarda vatandaşlara bilgi verileceğini ileten Soylu, şöyle devam etti:

"Bazı yerlerde ciddi trafik sıkışıklıkları söz konusu. Öncelikle ambulans ve arama kurtarma ekiplerine yol açabilmek için vatandaşlarımızın bulunduğu yerlerde araçları hareket ettirmemeleri önemli. Cep telefonları konusunda tüm Türkiye’de vatandaşlarımızdan tek bir isteğimiz var, cep telefonlarını deprem bölgesi haricinde kullanmamaları ve hatları meşgul etmemeleri. Özellikle sosyal medyada dezenformasyonlar bu saatte hem yanıltıcı hem de meşgul edici ve milletimizi üzen bir noktaya getirmektedir."

Tüm birimler teyakkuz halinde

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan deprem nedeniyle yayımladığı mesajda şunları kaydetti:

"Kahramanmaraş’ta meydana gelen ve ülkemizin pek çok yerinde hissedilen depremden etkilenen tüm vatandaşlarımıza geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum. İlgili tüm birimlerimiz AFAD koordinasyonunda teyakkuz halindedir.

Depremden etkilenen bölgelere arama kurtarma ekiplerimiz ivedilikle sevk edilmiştir. İçişleri ve Sağlık Bakanlığımız, AFAD, Valiliklerimiz ve diğer tüm kurumlarımız çalışmalarına hızla başlamıştır.

Biz de yaşanan deprem sonrası başlatılan çalışmaları koordine ediyoruz. Yaşadığımız bu felaketi inşallah hep birlikte en kısa sürede ve en az hasarla atlatmayı temenni ediyor, çalışmalarımızı sürdürüyoruz."

TIKLAYIN - Bakan Dönmez: Enerji altyapılarımızda da ciddi hasarlar var

TIKLAYIN - BOTAŞ deprem bölgelerine gaz akışını durdurdu

TIKLAYIN - Depremden etkilenen vatandaşların banka borçları ötelenecek

TIKLAYIN - MEB ve YÖK, afet bölgesinde eğitime ara verildiğini açıkladı

REKLAMI KAPAT X