Kaleiçi'ni ziyaret eden turist sayısında büyük düşüş

Okuma Süresi: 2 Dakika
Kaleiçi'ni ziyaret eden turist sayısında büyük düşüş
Doviz.com
20.09.2017 11:05

Hasan DEMİRBAŞ/ANTALYA, (DHA) - ANTALYA'da tarihi Kaleiçi'ne gelen turist sayısında ilk 6 ayda ciddi düşüş oldu. 5 yıl önce 40 bin turistin ziyaret ettiği tarihi bölgeyi, bu yıl 11 bin ziyaretçi gezdi.
Antalya'ya havayoluyla gelen turist sayısı 8 milyonu aşarken, birçok turist kent merkezini görmeden Antalya'dan ayrıldı. Kent merkezinin en önemli cazibe merkezi Kaleiçi ve Kalekapısı bölgesine gelen turist sayısında önceki yıllara göre büyük düşüş yaşandı. İlk 6 ayda Antalya'ya gelen 2.8 milyonun üzerindeki turistten sadece 11 bin 200'ü otelinden ayrılıp kentin merkezini dolaştı. Düşüşün en büyük nedeni ise Kaleiçi'ne en büyük ilgiyi gösteren Avrupalı turist sayısındaki azalma gösterildi.
4 LİRALIK ASPİRİNİN PAZARLIĞINI YAPIYOR
Kalekapısı Esnafını Güçlendirme ve Kalkındırma Derneği (KALEDER) Başkanı Hasan Kilit, son iki yıla göre Antalya geneline gelen turist sayısında önemli artış olduğunu hatırlattı. Ancak turizmde gelen turist sayısından öte turistin bıraktığı rakamlara bakılması gerektiğini vurgulayan Kilit, turistin her şey dahil yöntemiyle 300 liraya yiyip içtiğini, ancak kent merkezinde 4 liradan satılan aspirini pahalı bulup pazarlık yaptığını söyledi.
40 BİNDEN 11 BİNE DÜŞTÜ
Kaleiçi ve Kalekapısı'na yatırım yapanların bekledikleri karı elde edemediğine dikkati çeken Kilit, "Bu da turist sayısının az olmasından ve gelen turistin kalite itibariyle para harcamamasından kaynaklanıyor. Her yıl bu iki noktada turlar vasıtasıyla gelen turistlerin istatistiklerini yapıyoruz. Gelen şirketleri, gelen araçların kaç kişi olduğunu, tercümanların isimlerine kadar not alıyoruz. Günlük listelerimiz oluyor. Otoparklara gelen turları da kayıt altına alıyoruz. Bu yıl ilk 6 ayda buraya gelen turist sayısı 11 bin 200, bu rakam bundan 2 yıl önce 22 bindi. 5 yıl önce 40 bindi, geriye doğru bir gidiş var" dedi.
AVRUPALILAR'IN YÜZDE 40'I GELMEDİ
Kent merkezine gelen Arap turist sayısında önemli artış olduğunu anlatan Hasan Kilit, ancak Arap turistlerin AVM'lere gidip dışarıdan ithal ürünleri satın alıp gittiğini aktardı. Arap turistin yerleşik düzendeki esnafa pek yararı olmadığını kaydeden Kilit, “Avrupalı turisti buraya getirmek zorundayız. Para bırakan Avrupalı turist. Avrupa'dan gelen turist sayısı yüzde 40 oranında azaldı. Avrupalı turist bilinçli, Antalya'da nereye gideceğini, ne yapacağını planlayarak geliyor. Ortadoğu'dan gelen turist sayısı arttı ama böyle bir bilinç yok" diye konuştu.
Hasan Kilit, turist sayısının azalmasına bağlı olarak işyerlerinin sürekli el değiştirdiğini belirterek, işletme sayısının düşmediğini ama memnuniyetsizliğin arttığına dikkati çekti.

FOTOĞRAFLI

REKLAMI KAPAT X