Kalkınma bankacılığı perspektifiyle COP28

Okuma Süresi: 2 Dakika
Kalkınma bankacılığı perspektifiyle COP28
Doviz.com
20.12.2023 11:55

Türkiye Sınai Kalkınma Bankası (TSKB), bu yıl Dubai'de düzenlenen Birleşmiş Milletler (BM) İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi 28. Taraflar Konferansı'nı (COP28) kalkınma bankacılığı perspektifiyle değerlendirdi.

Bankadan yapılan açıklamaya göre TSKB, liderlerin yanı sıra iklim ve sürdürülebilirlik alanında dünya çapında yetkin uzmanlar ve üst düzey temsilcilerin katılımıyla gerçekleşen COP28'in dikkati çeken satır başlarını kalkınma bankacılığı bakış açısıyla derledi.

Buna göre zirvede, en fakir ve savunmasız ülkelerin iklim krizinin etkileriyle mücadele etmesine yardımcı olacak "Kayıp ve Hasar Fonu" için anlaşmaya varıldı. Birleşik Arap Emirlikleri ve Almanya, ilk etapta Dünya Bankası Grubu çatısı altında kurulacak fon için 100'er milyon dolarlık taahhütlerde bulundu. Konferansın ilerleyen günlerinde "Kayıp ve Hasar Fonu"na taahhütlerin 725 milyon dolara ulaştığı açıklandı.

COP28'in üzerinde anlaşma sağlanan sonuç metninde "fosil yakıt" ibaresi ilk defa yer aldı. Metinde fosil kaynaklı enerji sistemlerinden, 2050'ye kadar net sıfır emisyona ulaşmak adına 2030'a kadar eylemlerin hızlandırılması yolu ile adil, sistemli ve eşitlikçi bir şekilde uzaklaşarak dönüşme hedefi belirlendi.

Ülkeler ve şirketler düşük emisyon için niyet beyanı ve bildirgeler imzaladı

Kömür santrallerinin aşamalı olarak devreden çıkarılması, yenilenebilir enerji kaynaklarının hızlandırılması ve düşük emisyon teknolojilerinin yaygınlaştırılması maddeler arasında yer aldı.

39 ülke "Hidrojen Niyet Beyanı"nı imzaladı. Böylece hidrojen sertifikasyon programlarının tanınması ve hidrojen potansiyelinin dünya genelinde kullanılmasında işbirliğinin önünün açılması amaçlanıyor.

50'den fazla petrol ve doğal gaz şirketi ise Petrol ve Gaz Dekarbonizasyon Şartı'na (OGDC) bağlılığını açıkladı. OGDC, 2030'a kadar rutin yakmayı durdurmak ve 2050'ye kadar net sıfır operasyona ulaşmak gibi iddialı hedefler ortaya koyuyor.

COP28 Başkanlığı, Afrika'nın temiz ve yenilenebilir enerji potansiyelini ortaya çıkarmaya yönelik 4,5 milyar dolarlık BAE finans girişimini duyurdu. Ayrıca BAE, 30 milyar dolar tutarında bir iklim fonu kurduğunu açıkladı. Alterra isimli fon iklim odaklı en büyük özel sektör fonu olacak.

Türkiye İklim Değişikliği Başkanlığı da zirve kapsamında girişimlerini açıkladı

Zirvede, Türkiye İklim Değişikliği Başkanlığı tarafından açıklanan girişimler ise şöyle sıralandı:

"İklim Kulübü, Kritik Ham Maddeler Kulübü, Dayanıklı Gıda Sistemleri, Sürdürülebilir Tarım ve İklim Eylemine İlişkin Emirlik Deklarasyonu, Buzul Dostları Grubu, Çimentoda Atılım, İklim İçin Mangrov İttifakı, COP28'de Eğitim ve İklim Değişikliği Ortak Gündemi Bildirgesi, İklim ve Sağlık Deklarasyonu ve İklim Eylemi İçin Yüksek Hedefli Çok Düzeyli Ortaklıklar Koalisyonu (CHAMP)."

REKLAMI KAPAT X