![Kamu personel sisteminde büyük değişim: 657 Sayılı Kanun kökten yenileniyor!](https://static.doviz.com/news/-1739299442.jpg)
Türkiye’de kamu personel rejimini ilgilendiren en temel düzenlemelerden biri olan 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu’nda değişiklik yapılacağı sinyali Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan tarafından verildi. Kamu çalışanlarının hakları ve çalışma koşullarının iyileştirilmesi amacıyla reform yapılacağını belirten Işıkhan, 60 yıl önce yürürlüğe giren yasanın, günümüz koşullarına uyarlanması gerektiğini ifade etti.
Kamu Personel Sisteminde Reform Adımları
Kamu yönetiminin temel taşını oluşturan memurların haklarının korunmasının devletin en önemli sorumluluklarından biri olduğunu belirten Bakan Işıkhan, günümüzün ekonomik, sosyal ve teknolojik gelişmeleri karşısında mevcut kanunun yetersiz kaldığını ifade etti. Kamu personelinin iş yapış biçimlerinin değiştiğini, çalışma modellerinin farklılaştığını ve teknolojik dönüşümle birlikte birçok yeni alanın ortaya çıktığını vurgulayarak, bu dönüşümün memurların beklentilerini de değiştirdiğini dile getirdi.
“Bugün kamu personel sistemimizle ilgili güncellenmesi gereken elbette çok sayıda başlık var. 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu, bundan tam 60 yıl önce yürürlüğe girmişti. Ancak geçen bu uzun süre içinde, birçok değişim ve dönüşüm yaşandı. Türkiye'nin ekonomik, sosyal ve demografik yapısı da o günden bugüne büyük değişimlere sahne oldu. Kamuda istihdam biçimleri çeşitlendi, teknolojik gelişmeler iş yapma biçimlerini dönüştürdü. Bugün hızlı bir yeşil ve dijital dönüşüm yaşanıyor, birçok meslek ortadan kayboldu, yeni çalışma modelleri ortaya çıktı ve sonuçta vatandaşın devletten beklentileri de doğal olarak farklılaştı. Dolayısıyla bu kanunu her alanda günün şartlarına uygun hale getirmek için gerekli her türlü adımı atmak zorundayız.” ifadelerini kullandı.
Memurların Mali ve Sosyal Hakları Güçlendirilecek
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kamu görevlilerinin haklarını korumayı ve çalışma koşullarını iyileştirmeyi öncelikli konular arasında gördüğünü belirten Işıkhan, memurların mali ve sosyal haklarını güçlendirme çalışmalarının aralıksız devam ettiğini vurguladı. Kamu çalışanlarının refahını artırmak için eğitim, sağlık, güvenlik ve sosyal hizmetler alanında önemli reformlar yapıldığını hatırlatarak, güçlü bir devlet yapısının ancak güçlü bir memur kadrosuyla mümkün olacağını ifade etti.
“Memurlarımızın haklarını koruyan, onların emeğini gözeten, aynı zamanda etkin ve verimli bir kamu yönetimi anlayışını esas alan bir sistemi hep birlikte inşa etmek zorundayız.” diyerek, bu kapsamda atılacak adımlara işaret etti.
Kamu Personelinin Hakları İçin Toplu Sözleşme Süreci
Kamu çalışanlarının haklarının iyileştirilmesine yönelik sendikalarla iş birliği içinde çalıştıklarını belirten Işıkhan, 2010 yılında yapılan anayasa değişikliği ile kamu görevlilerine toplu sözleşme hakkı tanındığını hatırlattı. Sendikalaşma oranlarının yükseltilmesi için teşvikler sunulduğunu belirten Işıkhan, kamu sendikacılığının önemine vurgu yaptı.
Toplu sözleşme süreçlerinin büyük bir dikkatle yönetildiğini ifade eden Bakan, 2026-2027 yıllarını kapsayan yeni toplu sözleşme görüşmelerinin Ağustos 2025’te yapılacağını duyurdu. “Hemen her sözleşme sürecinde, kamu personelimiz için sunulan hizmetleri ve hakları üstüne koyarak geliştirme amacındayız. Diğer yandan, kamu görevlileri, memurlarımız ve sözleşmeli personel için yapılacak 2026-2027 yıllarını kapsayan toplu sözleşme görüşmeleri, 4688 Sayılı Kamu Görevlileri Sendikaları ve Toplu Sözleşmesi Kanunu hükmü gereği inşallah bu yılın Ağustos ayında gerçekleştirilecektir.” ifadeleriyle sürecin nasıl ilerleyeceğini açıkladı.
Kamu İşçileri İçin Görüşmeler Başlıyor
Bakan Işıkhan, kamu işçileriyle ilgili toplu sözleşme süreçlerinin devam ettiğini ve konfederasyonların gerekli çalışmaları tamamladıktan sonra Bakanlığa ileteceğini belirtti. Şubat ayında resmi görüşmelerin başlamasının beklendiğini dile getirerek, kamu işçilerinin haklarının korunması ve kamu kaynaklarının etkin kullanılması için dengeli bir süreç yürütüleceğini ifade etti.
“Kamu işçileriyle ilgili toplu sözleşme süreçlerinde konfederasyonlarımız TÜRK-İŞ ve HAK-İŞ çalışmalarını sürdürüyorlar. Gerekli çalışmaları bitirdikten sonra muvafakatlar alınacak ve Bakanlığımıza bildirilecek. Şubat ayı içerisinde resmi görüşmelere başlayacağımızı düşünüyoruz.” sözleriyle sürecin işleyişine dair bilgi verdi.
Özelleştirme ve varlık satışıyla ilgili gelen sorulara da yanıt veren Bakan Işıkhan, konuların Rehberlik ve Teftiş Başkanlığı tarafından değerlendirildiğini ve işçilerin taleplerinin göz ardı edilmediğini belirtti. Kamu mali dengesini gözetmek zorunda olduklarını ifade eden Bakan, sürecin en iyi şekilde yönetilmesi için tüm taraflarla iş birliği içinde hareket edileceğini açıkladı.