Kamuda tasarruf paketinin detayları açıklandı

Okuma Süresi: 4 Dakika
Kamuda tasarruf paketinin detayları açıklandı
Doviz.com
13.05.2024 10:11

Kamuda Tasarruf ve Verimlilik Paketi, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz ile Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in katılımlarıyla Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde düzenlenen toplantıda kamuoyuna açıklandı.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz ile Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in katılımıyla kamuda tasarruf paketinin ayrıntıları açıklandı.

Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde düzenlenen toplantıda konuşan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz'ın açıklamalarından öne çıkanlar şöyle oldu:

"Mali disiplini esas alan bir siyasi yaklaşım içinde, Cumhurbaşkanımızın başkanlığını yaptığı hükümetler döneminde değişik zamanlarda on adet genelge yürürlüğe konmuştur.

Kamuda tasarruf programımız ile sadece zorunlu olmayan harcamaları azaltmakla kalmıyor, aynı zamanda kamu tüketim ve yatırım harcamalarında verimliliği esas alıyoruz. Bu bütüncül bir çerçeve ortaya koyduğumuz birbirini destekler mahiyette diğer paketler ile birlikte anlam ifade ediyor.

Kamu hizmetlerini aksatmadan güncel ihtiyaçlara odaklanıp önceliklendirme yaparak birim kaynakla daha fazla sonuç üretmeyi hedefliyoruz. Deprem harcamalarından en küçük bir fedakarlık yapmayacağız.

Kamunun tasarruf yapması, daha az bütçe açığına, daha az kamu borçlanmasına ve faiz yüküne, daha az cari açığa yol açacak. Bitme aşamasına yakın projelere, rekabet gücüne yoğunlaşan kamu yatırımları, enflasyon ile mücadelemizi güçlendirecek. Orta vadeli programımızın enflasyonu düşürmeye yönelik politikalarının yıllık bazda belirgin sonuçlarını bu yılın ikinci yarısında görmeye başlayacağız. Gelecek yıl yüzde 20'nin altında, 2026 yılında ise tek haneli enflasyona ulaşmaya kararlıyız.

Kanun gerektirmeyen hususlar konusunda hazırlıkları son aşamaya gelmiş olan Genelge taslağını Cumhurbaşkanımızın onayına bu hafta içinde sunacağız. Kanun gerektiren hususlarda ise hazırlıklar Meclisin takdirine arz edilecektir. Yapılacak idari düzenlemeler tüm kamu kurum ve kuruluşlarını kapsayacak bir anlayışla hazırlanmıştır. Parti farkı gözetmeksizin tüm grupların desteğini beklediğimizi ifade etmek istiyorum."

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ise yeni pakete ilişkin şunları kaydetti:

"En önemli önceliğimiz hayat pahalılığını bir sorun olmaktan çıkartmak. Enflasyonu tek hanelere düşürmek. Enflasyonla mücadelede para politikası, gelirler politikası, yapısal reformlar uyum içinde yürütülüyor.

Deprem yaralarını sardığımız dönemde kamu olarak tasarrufa gidiyoruz, harcamaları disipline alıyoruz. Geçen sene aldığımız tedbirlerle bütçe açığını yüzde 9-10'lara çıkabilecekken yüzde 5'lere çekebildik.

TCMB enflasyonu düşürmek için para politikası dahil kendi alanında tedbiri alıyor. Bizler de bugün açıklayacağımız paketle ve yakında açıklayacağımız adımlarla dezenflasyon sürecine katkıda bulunacağız.

Açıklayacağımız paket son paket olmayacak, önümüzdeki dönemde birçok adım atacağız. Bu paketle birlikte güçlü bir izleme, raporlama ve yaptırım modelini hayata geçiriyoruz.

Yapısal reformları hızlandıracağız kamu maliyesinde birçok reform yapacağız.  

Kamuda bina yapımı ve araç alımı durduruldu

Kamuda tasarruf adımlarının ilk aşaması taşıtlar. Kamu filo yönetimi sistemi ile etkinliği artırılması, taşıt sayısı ve kullanımına standartlar getirilecek. 3 yıl süreyle yeni araç satın alınmayacak ve kiralama yapılmayacak. Kanunda belirtilen makam ve kişiler hariç yabancı menşeli araç kullanımını da sonlandırıyoruz. Ekonomik ömrünü tamamlamış taşıtları tasfiye edeceğiz. Savunma ve güvenlik hariç toplu taşıma olan yerlerde personel servislerini kaldırıyoruz.

İkinci alan kamu binaları. Deprem riski hariç yeni hizmet binası alımı ve yapımı 3 yıl süreyle durdurulacak. Kamuda taşıt sayısı ve standartları belirledik. Kamuda yeni araç satın almayı ve kiralamayı 3 yıl süreyle durduruyoruz.

Ücretlere üst sınır geldi

Kamuda üç yıl boyunca emekli olanlar kadar istihdam sağlanacak. Kamuda esnek ve uzaktan çalışma modelleri geliştirilecek. Kamuda çalışanlar için yönetim kurulu ücretlerine tavan getireceğiz. Sınırı aşan kısımlar bütçeye gelir olarak kaydedilecek.

Kamuda enerji verimliliğini artıracağız. Yenilenebilir enerji ve enerji verimliliği ile tasarrufa gitmeyi ümit ediyoruz. Kamu kurumlarının ajanda, takbim, plaket ve eşantiyon türü hediyelerinin verilmesi yasaklandırılıyor.

Kamu alımları DMO aracılığıyla yapılmasını esas hale getireceğiz. Mobilya, tefrişat ve ofis donanımı gibi demirbaş alımlarını 3 yıl süreyle durduruyoruz. Makina ve teçhizatlar ekonomik ömrünü tamamlamadan elden çıkarılmayacak.

Harcama disiplini çerçevesinde deprem ve zorunlu harcamalar hariç mal ve hizmet alım ödeneklerinde yüzde 10, yatırım ödeneklerinde ise yüzde 15 kesintiye gidiyoruz.

Yatırım programına yeni proje alınmayacak

Kamu yatırımlarında da önceliklendirmeye gidiyoruz. Fiziki ilerlemesi yüzde 75'in üzerine olan yatırım projeleri, deprem riski nedeniyle gerekli olan yatırım projelerini önceliklendireceğiz.

Gıda arzını artıran projeler, yeşil ve dijital dönüşüm ile OSB, liman-demiryolu bağlantı projelerini önceliklendiriyoruz.

Zorunlu haller dışında kamu yatırım programına yeni proje almayacağız. Bu paket ile güçlü bir izleme, denetlem, raporlama ve yaptırım modelini hayata geçiriyoruz.

Tasarruf tedbirlerine istisnasız tüm kamu idareleri ve personeli uymak zorundadır. Önümüzdeki dönemde kamu ihale reformu, vergide adalet ve kayıtdışı gibi birçok alanda çalışmalarımızı tamamlayıp hayata geçireceğiz."

İLGİLİ HABER TEPAV: Kamuda 1 trilyon TL tasarruf, 300 milyar TL ek gelir mümkün TEPAV bünyesinde yapılan bir araştırmada, 2024 için toplam 1 trilyon 45 milyar TL’lik tasarruf alanı olduğu, ayrıca alınacak tedbirlerle 300 milyar 309 milyon TL’lik gelir artışı sağlanabileceği kaydedildi.

 

REKLAMI KAPAT X