Kanada yabancılara konut satışını yasakladı

Okuma Süresi: 2 Dakika
Kanada yabancılara konut satışını yasakladı
Doviz.com
02.01.2023 16:28

Kanada, konut sıkıntısı çeken yerel halkın daha fazla eve ulaşmasını amaçlayarak, yabancıların konut satın almasına iki yıl yasak getirdi.

Yasadaki bazı istisnalar ise mülteciler ve daimi ikamet edenler gibi vatandaş olmayan bireylerin ev satın almasına hala izin veriyor.

Aralık ayı sonunda Ottawa, yasağın sadece şehir konutları için geçerli olacağını ve yazlık evler gibi eğlence amaçlı mülkler için geçerli olmayacağını da açıklamıştı.

İki yıllık bu geçici önlem, Başbakan Justin Trudeau tarafından 2021 seçim kampanyası sırasında, yükselen fiyatların ev sahibi olmayı amaçlayan birçok Kanadalının ev sahipliğini artırmak amacıyla gündeme getirilmişti.

Liberal Parti o zamanki seçim beyannamesinde "Kanada'daki evlerin cazibesi zengin şirketleri ve yabancı yatırımcıları cezbediyor. Ancak, bu durum evlerin az kullanılmasına ya da boş kalmasına sebep oluyor. Evler insanlar içindir, yatırımcılar için değil." denmişti.

2021 seçim zaferinin ardından Liberaller, Kanadalı Olmayanların Konut Satın Almasının Yasaklanması Yasası'nı uygulamaya koydu.

Buna göre, Vancouver ve Toronto gibi büyük şehirlerde yerleşik olmayan ev sahiplerine vergi getirildi.

Ancak yakın geçmişteki parlak dönemine rağmen Kanada Merkez Bankası'nın enflasyonu dizginlemek amacıyla uyguladığı agresif para politikasının ardından mortgage oranlarının düşmesiyle ülkenin emlak piyasası satıcılar için soğumaya başladı.

Kanada Emlak Birliği'ne göre ortalama ev fiyatları 2022 yılının başındaki 800.000 Kanada dolarının zirvesinden geçen ay 630.000 Kanada dolarına düştü.

Birçok uzman ise Kanada'da ev sahipliğinin yüzde beşinden azını oluşturan yabancı alıcılara yönelik yasağın, evleri daha uygun fiyatlı hale getirme konusunda istenen etkiyi yaratmayacağını, bunun yerine talebi karşılamak için daha fazla konut inşa edilmesi gerektiğini vurguladı.

REKLAMI KAPAT X